„În ceea ce ne privește nu mă simt suficient împlinit și mulțumit de ceea ce am dat societății, sponsorilor mei și ai noștri care sunteți dumneavoastră. Ca să putem crește, va trebui să existăm sub forma unei companii media complete”, a afirmat Adrian Sârbu, în cadrul conferinței „Ce am făcut în ultimii 20 de ani?”, organizată vineri de Ziarul Financiar (ZF), la Banca Națională a României.
Astfel, pentru a se dezvolta, Mediafax Group plănuiește dezvoltarea unei televiziuni digitale.
„Evident, nu televiziunea tabloidă la care nu vă uitați. Nu cred că este cineva din sala aceasta care consumă mai mult de câteva minute pe zi la televiziunea de tip clasic, dar vorbim de un univers audio-vizual pe care-l numim televiziune. Ziarul Financiar, că îi spunem ziar sau îi spunem altfel, va evolua într-acolo. Deci, comunitatea noastră vă va fi și mai aproape, și mai insistentă și, sper, mai entertaining, în următorii ani. Aceasta este un pariu pe care-l aduc astăzi, după 20 de ani de existență neîntreruptă și activitate reușită a colegilor și a dumneavoastră,” a mai spus Sârbu.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a mărturisit că citește zilnic Ziarul Financiar.
„Eu citesc Ziarul Financiar zilnic. Îmi încep ziua cu Ziarul Financiar și nu cred că sunt singurul. Acest cotidian se află zilnic pe masa antreprenorilor din România, dar nu numai. Fac acest lucru din 1998 și până astăzi. În mine, Ziarul Financiar are un cititor atent”, mărturisește Isărescu.
Guvernatorul a reamintit că, de-a lungul timpului, a participat la dezbateri cu echipele care au condus Ziarul Financiar și e convins că își va păstra mult timp obiceiul de a citi acest cotidian.
„Voi continua să vă citesc și după expirarea mandatului. De ce? Pentru că ei au făcut o adevărată revoluție în România, au făcut istorie, un lucru care nu este de neglijat. Au făcut istorie în sensul că au urmărit toată suita de suișuri și coborâșuri”, a completat Isărescu.
Cotidianul economic „Ziarul Financiar” a fost lansat la data de 16 noiembrie 1998, în cadrul unui eveniment care a fost găzduit, de asemenea, de BNR.
De-a lungul celor 20 ani, Ziarul Financiar a fost aproape de cei mai importanți oameni ai mediului de afaceri, de cei mai mari jucători din economie, de cei care formează comunitatea de business din România. Nu doar a scris despre oamenii care contează, dar a și trăit schimbările aduse sau trăite de ei.
A fost, în același timp, un martor al evoluției mentalităților clasei manageriale și a antreprenorilor. A surprins în fiecare moment tendințele și schimbarea exigențelor și valorilor la nivel național. Așa a reușit să își revendice poziția de cel mai puternic ziar de business din România.
Fondatorul și proprietarul Ziarului Financiar, Adrian Sârbu spune: „Ziarul Financiar a fost un copil norocos, născut după Revoluție, din dragostea romantică pentru democrație și capitalism. Erau ani în care încercam să le învăț pe amândouă, trăindu-le.
Am crezut în norocul lui de când l-am creat, așa cum am crezut în mine. Renăscusem din comunism și trăiam viața fără vârstă de la 20 de ani, printre compatrioții mei, pierduți în capitalism.
Gândeam liber și mă jucam în fiecare zi, vedeam oportunități și făceam lucruri nemaifăcute, dar așteptate. Vedeam România puternică și europeană, condusă de elite profesionale și antreprenoriale. Și credeam în acel prezent continuu.
Un prezent în care descopeream că totul este business. Un prezent în care Ziarul Financiar a apărut firesc, așteptat de o clasă antreprenorială și managerială care-și căuta identitatea și validarea”.
În cadrul evenimentului, Adrian Sârbu a îndemnat comunitatea de afaceri să se implice în administrarea țării.
„Cea mai mare greșeală pe care am făcut-o în ultimii 30 de ani – și nu trebuie a ne feri a recunoaște – este că nu ne-am implicat în administrarea puterii din România. Am abandonat-o, crezând că, natural, ca în alte societăți, această relație între operatorii puterii împărțiți ca într-o democrație, în diverse grupuri aflate în armonie, va funcționa și la noi. N-a funcționat. Astăzi, puterea României este administrată de oameni incapabili să administreze funciar. Unu, nu știu – nu este niciun fel de insultă, este mai degrabă o critică majoră pe care mi-o adresez și ne-o adresăm (n.red. – comunității de business). Doi, n-au nicio motivație„, a susținut Adrian Sârbu.
Potrivit fondatorului Mediafax, tot ceea ce poate face elita și comunitatea de afaceri pentru România se învârte în jurul cuvintelor capitalism și capital.
„Ce putem face pentru România este să o capitalizăm, administrând mai bine capitalul pe care-l avem și evident, să fim pregătiți pentru tot ceea ce înseamnă provocările viitorului. Va însemna asta că noua tehnologie, blockchain, va obliga Banca Națională să își împartă aurul în goldchain și să îl distribuie fiecărui cetățean al României și eventual niște ghiuluri cu semnătura Guvernatorului? Nu știu. Va însemna asta că viitorii capitaliști ai României vor fi deținători de zero capital, în afară de propriile persoane? N-aș vrea să se întâmple asta. Mi-aș dori ca această țară să fie administrată de singurii oameni care sunt îndreptățiți să o administreze și sunt îndreptățiți să îi administreze capitalul fix și uman. Aceștia sunt capitaliștii României„, a punctat Adrian Sârbu.
„În acest context, fondatorul Mediafax a subliniat că, de fapt, capitalul României se irosește, nu îl iau străinii.
„Capitalul României nu se maximizează. Poate v-am scos din sărite suficient, în sensul că va trebui să ne gândim la asta. Ne place sau nu, viitorul există. Ne vom întreba și peste un an, și peste cinci, și peste zece, de ce România nu este acolo unde ne-am dorit acum 20 de ani. Sigur, este bine, dar nu este unde trebuia să fie. Nu contează că operăm într-o structură de capitalism clasic sau capitalism asiatic, nu contează. Contează că acest capital al României nu îl administrăm și nu îl maximizăm. V-aș ruga să vă gândiți foarte serios la chestiunea aceasta”, a completat Sârbu.
El precizează că puterea în România, ca în orice țară capitalistă, o exercită oamenii capabili, responsabili și cu fapte în urmă. „Pentru asta, ne obligă viața, ne obligă copiii, cât or mai sta prin țara asta – nu contează dacă sunt aici, la Londra sau New York, tot români trebuie să fie – să ne gândim la acest viitor, un viitor care ne așteaptă, pe care noi nu-l așteptăm, pentru că ne place să trăim în prezent, mai ales când trăim bine, și un viitor care ne obligă”, a punctat Sârbu.
Fondatorul ZF a subliniat că, în ultimii 20 de ani, chiar dacă nu este „un Ștefan Gheorghiu capitalismului românesc”, Ziarul Financiar a devenit „o rezervă de cadre pentru multe instituții din România”.
Mulțumindu-i guvernatorului Mugur Isărescu, Adrian Sărbu a numit BNR „cel mai important capitalist al României”.
„Ne place, nu ne place, viitorul există, chiar dacă nu ne place să ne gândim la el. Acum 20 de ani, ce doream, ce imaginam, ce visam – poate cuvântul visam nu este cel mai potrivit – și unde eram. Eram într-o Românie decapitalizată. De-atunci și până acum, un lucru pozitiv este că România s-a capitalizat sau, cel puțin, în acest loc unde ne aflăm (n.red. – la sediul BNR), această instituție este cea mai bine capitalizată instituție din România. Asta se datorează politicii promovată de Guvernatorul băncii, pe care nu ezit și nu mă opresc în a-l lăuda în sensul cel mai profund și al elogia”, a mai spus Adrian Sârbu.
Fondatorul Mediafax a subliniat că, acum 20 de ani, credea că de la Banca Națională va fi condusă România, așa cum se întâmplă și în Europa, și în lume.
„Din păcate, nu este așa. Trebuie să recunoaștem și să ne întrebăm de ce nu este așa. De ce ideologia oricărei societăți capitaliste, care pleacă din acest loc, nu stăpânește astăzi România. Astăzi, România este condusă din diverse câmpuri și păduri, în modul în care este condusă și acest lucru nu este în regulă și ni se datorează și nouă, nu nouă celor de aici (n.red. – de la aniversarea Ziarului Financiar, care a avut loc la BNR), ci întregii comunități de business, câtă ne-am constituit în România”, a precizat Adrian Sârbu.