AEI: Aproximativ 60 % dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi 1-2 lei pe lună. De ce și câte facturi la gaze și curent vor veni cu compensații infime anul acesta

AEI: Aproximativ 60 % dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi 1-2 lei pe lună. De ce și câte facturi la gaze și curent vor veni cu compensații infime anul acesta
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 28/12/2021, 13:48

Mulți din consumatorii de energie electrică și de gaze naturale au descoperit, cu surprindere, în lipsa unei informări temeinice, că au primit sume derizorii pentru compensarea facturilor, fapt pe care l-au semnalat reprezentanților Asociației Energia Inteligentă (AEI). Președintele AEI, Dumitru Chisăliță, a precizat că, pentru lunile din acest an incluse în schema de ajutor – noiembrie și decembrie – cei mai mulți – aproximativ 60 % – dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi  1-2 lei compensare pe lună, și, în mod similar, jumătate 50 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale nu vor beneficia de nicio compensație.

În România sunt aproximativ 9 milioane de clienți casnici de energie electrică și aproximativ 4 milioane de consumatori casnici de gaze naturale, dar nu toți se încadrează în plafoanele de consum incluse în schema de ajutor implementată de stat – în vigoare, pentru moment, pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022 inclusiv.

Un amendament depus de ministrul Energiei pentru prelungirea schemei a fost adoptat și inclus în proiectul Legii bugetului de stat pe 2022, aprobat de Parlament, și care a fost declarat, marți, constituțional de CCR.

Categoriile de consumatori și compensații

„Mulți consumatori ne-au semnalat că fie nu au primit compensații pe facturile la gaze și energie fie au primit compensații de 1-2 lei/lună”, a transmis Dumitru Chisăliță. Ponderea celor care beneficiază de compensații este mică, potrivit calculelor AEI, cel puțin până la facturile din 1 ianuarie, când pe piață vor intra în vigoare alte prețuri.

„Important să înțelegem că această plafonare și compensare a facturilor la energie și gaze, mult discutată, în realitate produce efecte doar pentru puțini consumatori, în acest an (noiembrie, decembrie – n.r.)”, a explicat Dumitru Chisăliță, cate a detaliat impactul prevederilor legislative.

Plafonarea se aplică doar în cazul în care :

  • prețurilor la energiei electrică depășesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul). În situația consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piața concurențială până la 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în general valoarea de 1 leu/kWh și atunci nu se plafonează nimic.

„Apreciem că peste 75 % dintre consumatorii casnici de energie electrică nu au ce să li se plafoneze anul acesta, neavând prețul peste 1 leu/kWh”, a spus președintele AEI.

  • prețurilor la gaze naturale care depășesc valoarea de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul). În situația consumatorilor care au fost trecuți prin efectul legii în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în general valoarea de 0,37 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic.

„Apreciem că peste 85 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale nu au ce să li se plafoneze anul acesta, neavând prețul peste 0,37 lei/kWh”, a explicat Dumitru Chisăliță.

Compensarea se aplică doar în cazul în care :

  • consumatorul consumă energie electrică sub 300 kWh/lună, dar nu mai puțin de 30 kWh, situație în care se aplică o compensație de 0,29 lei/kWh, din preț cu taxe (dar fără abonament, rate și alte servicii din factura de electricitate), dar doar în situația în care prețul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh. În situația în care prețul din factură este sub această valoare, consumatorul consumă mai puțin de 30 kWh sau mai mult de 300 kWh,  nu primește nici o compensație. În situația consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piața concurențială până la 1 iulie 2021, prețurile medii la energiei electrică sunt de cca. 0,69 – 0,7 lei/kWh și atunci compensarea este de 0,7 – 0,68 = 0,02 lei/kWh / 0,69 – 0,68 = 0,01 lei/kWh , respectiv pentru consumul mediu de enrgie electrică de 125 kWh, rezultă o compensație de 1,25 – 2,5 lei/lună.

Astfel, președintele AEI apreciază că:

             aproximativ 25% din consumatori casnici de energie electrică nu se încadrează în condițiile de consum si nu vor beneficia de nici o compensație

             aproximativ 60 % dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi 1-2 lei compensare pe lună.

             aproximativ 15% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi până la cca. 30 lei compensare pe lună.

  • consumatorul consumă mai mult de 20 mc și puțin de 150 mc gaze naturale în luna noiembrie 2021 situație în care se acordă o compensație de 33% din prețul gazelor din propriul contract (dar fără abonament, rate și alte servicii din factura de gaz), dar doar în situația în care prețul gazelor naturale fără tarife și taxe este mai mare de 0,125 lei/kWh. În situația în care prețul gazelor marfă din factură este sub 0,125 lei/kWh (preț final de cca. 0,208 lei/KkWh), dacă consumă este mai mare de 150 mc luna noiembrie 2021, sau sub  20 mc/lună, nu primește nici o compensație. În situația consumatorilor care au fost trecuți prin efectul legii în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în luna noiembrie, în general valoarea de 0,208 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic.

În această situație, concluzia specialistului este că:

             aproximativ 40% din consumatori casnici de gaze nu se încadrează în condițiile de consum și nu vor beneficia de nici o compensație

             aproximativ 50 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale au prețul gazelor în anul acesta sub limita prețului impus de lege pentru care se acordă compensație și nu vor beneficia de nici o compensație.

             aproximativ 10% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi până la cca. 150 lei compensare pe lună.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows