Prima pagină » Economic » Agenția Fitch avertizează: Criza politică are impact asupra politicilor economice, deficitul ar putea fi 3,4%

Agenția Fitch avertizează: Criza politică are impact asupra politicilor economice, deficitul ar putea fi 3,4%

Agenția Fitch avertizează: Criza politică are impact asupra politicilor economice, deficitul ar putea fi 3,4%
Ruperea coaliției de guvernare în României crește incertitudinea politică, pe fondul unui calendar electoral aglomerat și al creșterii dezechilibrelor macroeconomice, spune agenția de rating Fitch, într-un comunicat de presă în care anticipează un deficit bugetar de 3,4% în acest an.

Agenția consideră că retragerea ALDE din coaliția de guvernare are impact asupra eforturilor de a ține sub control deficitul bugetar în creștere. Incertitudinea politică complică politica economică, într-un moment în care poziția fiscală și cea externă au slăbit. Deficitul bugetului consolidat a fost de 1,8% din PIB în perioada ianuarie-iulie 2019 față de 1,2% și 0,6% în aceeași perioadă din 2018 și, respectiv, în 2017. Acest lucru se datorează creșterii cheltuielilor, combinate cu o creștere a veniturilor mai slabă decât era de așteptat.

„În opinia noastră, măsurile de corecție din rectificarea bugetară aprobată de guvern la începutul lunii august sunt insuficiente pentru a reduce deficitul la obiectivul de 2,76% din PIB. Prognozăm ca deficitul va crește la 3,4% din PIB în 2019, de la 3% anul trecut și credem că proiecțiile guvernului se bazează pe presupuneri optimiste de venituri”, arată agenția.

Deficitul de cont curent a crescut cu aproape 40% în primul semestru, în principal din cauza creșterii puternice a deficitului comercial. Pe 12 luni, deficitul de cont curent a fost de 4,95% din PIB-ul estimat în iunie. Dat fiind faptul că deficitul nu este complet finanțat de investițiile străine directe, această creștere ar putea duce la majorarea datoriei externe. O administrație slabă sau o stază politică prelungită ar putea afecta preocuparea de a îmbunătăți sustenabilitatea fiscală și cea externă pe termen mediu.

„Nu este clar dacă guvernul poate merge mai departe cu planurile pentru o creștere a pensiilor de 40% în septembrie 2020 (care va urma creșterii cu 15% din septembrie). Dacă creșterea de anul viitor nu s-ar întâmpla, aceasta ar ușura presiunea de a spori veniturile pentru a susține cheltuielile.

În general, considerăm că incertitudinea politică crește riscurile pentru finanțele publice și de supraîncălzire economică într-o perioadă electorală aglomerată.

„Am remarcat incertitudinea cu privire la perspectivele finanțelor publice atunci când am afirmat ratingul suveran al României „BBB -” cu perspectivă stabilă în luna mai. Evaluarea este susținută de datoria guvernamentală moderate și de PIB pe cap de locuitor și indicatorii de dezvoltare umană situați peste statele din categoria „BBB”. Elaborarea de politici mai previzibile și credibile ar putea sprijini mai bine consolidarea fiscală sau măsurile pentru îmbunătățirea stabilității macroeconomice”, conchide agenția de rating.

 

Citește și