Agenția Internațională a Energiei: Cererea de petrol va fi afectată de noile restricții impuse în Europa
Șeful Departamentului pentru Piețe Energetice din cadrul Agenției Internaționale a Energiei (IEA), Keisuke Sadamori, a avertizat luni că noile restricții impuse de către statele europene pentru limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19 vor duce la o scădere a perspectivelor privind cererea de petrol la nivel internațional.
Cu toate acestea, oficialul susține că impactul acestor măsuri va fi mai puțin sever față de cel al restricțiilor din luna martie, după cum informează site-ul Agerpres.
„Mare parte din Europa se confruntă cu măsuri de izolare. Acestea cu siguranţă vor avea un impact negativ asupra cererii de petrol. Cu certitudine ne aşteptăm ca de data aceasta impactul să fie mai redus decât la precedentele restricţii. De data aceasta şcolile sunt deschise şi unele magazine la fel”, a declarat luni Keisuke Sadamori.
Agerpres notează că prețul barilului de petrol Brent s-a stabilizat în jurul valorii de 40 de dolari, dar piața continuă să se afle sub presiunea temerilor privind reducerea cererii.
Piețele petroliere urmăresc rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA
Totodată, piețele internaționale urmăresc evoluția situației din Statele Unite, unde președintele în exercițiu, Donald Trump, a anunțat că a contestat în instanță rezultatele alegerilor prezidențiale de săptămâna trecută, câștigate de democratul Joe Biden.
„Industria petrolului şi a gazelor, în special în SUA, aşteaptă cu un interes ridicat evoluţiile din Statele Unite. Dacă Partidul Democrat are planuri pentru o transformare radicală, către surse de energie cu emisii reduse de carbon, şi dacă Partidul Republican îşi menţine majoritatea în Senat, vor exista obstacole în adoptarea legislaţiei. Per total, trebuie să aşteptăm rezultatele finale”, a spus oficialul IEA.
Restricțiile de circulație impuse de către autorități pentru limitarea pandemiei de COVID-19 au afectat puternic piața petrolului, astfel că prețurile au scăzut drastic, ducând la acumularea unor stocuri mari de petrol la nivel mondial.
Compania de consultanță Rystad Energy a prognozat că barilul de petrol Brent se va stabiliza în jurul valorii de 60 de dolari în 2025, în comparație cu nivelul de aproximativ 40 de dolari în prezent.