Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Agricultură » EXCLUSIV | Cum gestionează, de fapt, managementul unui abator de porci activitatea de producție în vreme de #coronacriza

EXCLUSIV | Cum gestionează, de fapt, managementul unui abator de porci activitatea de producție în vreme de #coronacriza

EXCLUSIV | Cum gestionează, de fapt, managementul unui abator de porci activitatea de producție în vreme de #coronacriza

Pentru a se adapta eficient schimbărilor semnificative generate de pandemia de COVID-19, conducerea Abatorului Periș a decis să reducă activitatea de producție de la două schimburi la unul singur, cu o rotație a echipelor la interval de 15 zile.

Potrivit precizărilor făcute în exclusivitate pentru Gândul.ro de Bogdan Grama, directorul general al unității, pe timpul nopții sunt efectuate, zilnic, acțiuni de dezinfecție generală pentru întreaga facilitate de abatorizare, flotă de transport, cât și în exterior.

„Suntem pregătiți pentru a continua activitatea în acest mod, fără întreruperi, chiar dacă situația actuală se va prelungi. Tratăm cu prioritare îndeplinirea obligațiilor financiare către partenerii noștri, acestea desfășurându-se conform contractelor în vigoare”, precizează sursa citată.

În contextul gestionării sectoriale eficiente a urgenței epidemiologice COVID-19, decidenții facilității de abatorizare monitorizează permanent și cu maximă atenție starea de sănătate a angajaților, operațiunile de producție, comerciale și logistice pentru a desfășura activitatea în condiţii de maximă siguranță, în conformitate cu precizările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și respectând regulile de prevenție emise de către autoritățile române competente.

„În întreaga rețea de magazine Periş sunt implementate zilnic măsuri stricte de igienă şi prevenţie, atât pentru angajați, cât și pentru clienți. Cele 24 de magazine din București și împrejurimi rămân deschise în această perioadă, cu un program normal de funcționare, pentru a putea asigura aprovizionarea cu carne proaspătă de porc a tuturor consumatorilor noştri, din surse 100% românești. Produsele comercializate sub brandul propriu sunt prezente de anul acesta în magazinele Mega Image, Carrefour și, peste câteva zile, în Profi”, a mai adăugat reprezentantul abatorului.

În ceea ce privește cererea de carne în această perioadă, dar și puseul de creștere a prețurilor, Bogdan Grama a precizat că evoluția prețului pentru carnea de porc pe plan local este direct corelată cu evenimentele din piața internațională, iar România, din păcate, importă aproximativ 60% din necesarul de carne de porc.

„De la începutul pandemiei, prețul cărnii de porc a suferit fluctuații semnificative, iar în următoarea perioadă ne putem aștepta la continuarea acestui trend”, a adăugat sursa citată.

Pentru a asigura o producție constantă de carne de porc și produse din carne de porc din surse românești, facilitatea de abatorizare citată lucrează cu mai mulți fermieri locali și dezvoltă permanent portofoliul de ferme partenere pentru furnizarea materiei prime.

„Cererea de carne de porc se încadrează, la această dată, în tiparul anual de sezonalitate, iar noi am implementat deja un mod de funcționare adaptat cerințelor actuale, care să-i permită să asigure consumatorilor săi carne de porc de calitate, de origine românească, la un preț accesibil, cât și să livreze în condiții de maximă igienă și siguranță”, a mai precizat oficialul abatorului.

Nu în ultimul rând, Grama a afirmat că, în industria în care și el activează, pandemia actuală, generată de noul coronavirus, se adaugă provocărilor apărute anul trecut, aduse de febra porcină africană.

„Măsurile stricte de igienă şi prevenţie introduse din timp pe întregul lanț alimentar, începând cu partenerii noștri fermieri și terminând cu rețelele de retail prin care ne comercializăm produsele, testarea și îmbunătățirea permanență a produselor, ne ajută acum foarte mult”, a conchis reprezentantul Abatorului Periș.

INS: Prețul cărnii de porc, în creștere

În martie 2020, față de luna februarie a acestui an, prețul cărnii de porc s-a majorat cu 0,98 la sută, iar față de decembrie 2019 cu nu mai puțin de 3,39%, potrivit INS.

Preţurile de consum în luna martie 2020 comparativ cu luna martie 2019 au crescut cu 3,0%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,7%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2019 – martie 2020) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2018 – martie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,7%.

Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,7%.

Măsuri de protecție și siguranță în contextul pandemiei de coronavirus

Pentru a veni în sprijinul fermierilor și al autorităților în transmiterea informațiilor de interes, Clubul Fermierilor Români elabora nu demult un set de recomandări pentru măsuri de protecție și siguranță în ferme.

Acestea includ un model de organizare a activităților pentru fermele care aleg să se izoleze, în contextul epidemiei de coronavirus.

„În această perioadă este extrem de important ca fermierii și angajații lor să urmărească și să respecte măsurile luate de autorități, care au ca obiectiv siguranța individuală și protecția populației, pentru a preveni răspândirea coronavirusului și a diminua riscurile”.

„În același timp, este foarte important ca prin eforturile comune pe care le facem, să ne asigurăm că activitatea continuă în sectoarele strategice, unul dintre acestea fiind agricultura.

Agricultura are un rol strategic pentru siguranța alimentară a populației și pentru contribuția adusă economiei României”, susțin reprezentanții organizației.

Aceștia au mai precizat că, în cadrul exploatațiilor agrozootehnice, este necesar ca fermierii și angajații să lucreze împreună pentru a identifica și adopta cele mai potrivite măsuri de protecție și siguranță, pentru a continua în bune condiții campania de primăvară și a asigura bunăstarea animalelor.

Securizarea aprovizionării în cadrul fermei

Conform specialiștilor Clubului, zonele cele mai supuse riscului infectării sunt depozitele, pentru că ele asigură necesarul de inputuri, furaje, premixuri pentru toată ferma și orice blocare sau suspendare a activității, aici, au un impact serios asupra bunei desfășurări a lucrărilor în fermă.

Din acest motiv, spun reprezentanții organizației, se recomandă ca angajații să poarte mănuși de protecție, iar trecerea dintr-o hală în alta să se facă doar după dezinfectarea mâinilor (se aplică acolo unde se impune/este valabilă recomandarea).

De asemenea, este indicat ca turele de lucru să se reorganizeze, astfel încât să se evite contactul la succesiunea turelor (dacă este aplicabil).

Șoferii au și ei un rol-cheie în acestă perioadă, iar ei se protejează purtând măști și mănuși în momentul livrării produselor. Astfel, aceștia nu mai intră în contact cu personalul din fermă, ca o măsură adițională de prevenție.

Model de organizare a activității pentru fermele care aleg să se izoleze

O posibilă soluție care ar putea fi adoptată de unele ferme vegetale și zootehnice, în contextul epidemiologic actual, este și cea de intrare în izolare a lucrătorilor care trebuie să asigure continuarea lucrărilor agricole.

Angajatorii oferă în această situație cazare, alimente și apă operatorilor care rămân în fermele care intră în izolare. În același timp, se organizează echipe externe care asigură aprovizionarea celor din fermă și oferă sprijin familiilor angajaților aflați în izolare în fermă.

Astfel, una dintre regulile detaliate pentru izolarea în fermele vegetale este și cea ca angajații să se împartă în două echipe, și anume una în exterior care face aprovizionarea, iar cealaltă echipă care rămâne în fermă, în izolare, și care execută lucrările în câmp (similar pentru operatorii care se ocupă de animale).

De asemenea, o altă regulă este aceea ca personalul izolat să doarmă și să mănânce în incinta fermei sau în altă clădire unde au acces doar persoane izolate.

Trebuie să se mai aibă în vedere ca predarea materialelor necesare personalului aflat în izolare, cum sunt alimentele, piesele de schimb și altele, să se realizeze de către echipa aflată în exterior.

„Materialele se depozitează la poarta fermei și se dezinfectează la preluare”, sfătuiesc specialiștii organizației.

Totodată, personalul aflat în izolare are voie să se deplaseze cu utilajele agricole și mașinile doar spre zonele unde sunt culturile vegetale și unde se desfășoară lucrările.

În vederea alimentării cu combustibil a utilajelor, persoana aflată în izolare nu coboară din utilaj, ci este este însoțită de către o altă persoană din echipa exterioară, care va alimenta și va plăti combustibilul.

Utilajele agricole care se deplasează pe drumurile publice în drum spre zona unde își vor desfășura lucrările, vor avea un afiș pe parbrizul și luneta utilajului, care va semnala că ferma este în izolare.

„Utilajele respective vor fi însoțite de către o mașină din echipa externă care va avea toate documentele utilajelor”, sfătuiesc reprezentanții Clubului. „Este interzis orice contact cu alte persoane pe care le întâlnește pe câmp. Pentru orice intervenție în câmp, va acționa doar personalul aflat în izolare în fermă”.

În ceea ce privește recepția de marfă, șoferul anunță înainte telefonic venirea sa în incinta fermei și are obligația să-și deschidă prelata, respectiv ușa de descărcare a mașinii, după care se retrage în cabină pe durata descărcării mărfii aprovizionate.

Documentele (facturile) se confirmă doar prin e-mail, sms sau WhatsApp, iar după descărcare, șoferul închide prelata/ușa mașinii și părăsește incinta fermei.

Sursă foto: Abatorul Periș

Citește și