Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta – Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor, Tutunului şi Ramuri Conexe și președinte al Confederației Generale a Muncii – Uniunea Generală a Sindicatelor din România CGM – UGSR, a explicat, la Gândul Live, că este de așteptat ca seceta să ducă la creșterea prețurilor.
„Faptul că sunt trei milioane de hectare afectate de secetă, asta nu înseamnă că România poate să nu mai aibă mâncare. Seceta, într-adevăr, a afectat mult și va afecta în continuare producția agricolă, deci materia primă pentru industria alimentară, pentru că azi grâul și rapița sunt afectate într-un procent mare, și trebuie să vedem ce se va întâmpla în primul rând cu floarea soarelui și cu porumbul, după care cu restul produselor”, a explicat Dragoș Frumosu.
„Seceta creată și o reducere a praoducției – nu numai în România, ci și european, mondial, pentru că indeiferent de ce se întâmplă în România, prețul grâului se stabilește la bursă, iar comercianții vor lua grâul de la producători, de la fermieri, și îl vor vinde la prețul de bursă, fie că îl vând în România, fie că îl vând în Franța. Singura diferență, de care noi putem să scăpăm, sunt cheltuielile cu transportul. Dar este cert că pe fondul acestei secete și pe fondul pandemiei, în condițiile în care fiecare țară își protejează producția agricolă și producția alimentară, vor crește prețurile”, a detaliat Dragoș Frumosu.
În cadrul unui briefing de presă de joia trecută, Ministrul Agriculturii a recunoscut că toate judeţele din Moldova şi din sudul ţării sunt afectate de secetă, mai exact toate culturile semănate în toamnă pe 2,9 milioane de hectare.