Ajutoare de stat de 3 miliarde de euro pentru 52 de proiecte în 2007-2013
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a aprobat pentru finanțare din bugetul de stat 52 de proiecte de investiții în perioada 2007-2013, cu o valoare totală de 3,08 miliarde euro, din care ajutorul de stat avizat a însumat 727,19 milioane euro, însă au fost plătiți 319,33 milioane euro, scrie Mediafax.
„Valoarea ajutorului de stat aprobat reprezintă doar o pătrime din totalul investițiilor atrase prin acest mecanism de sprijin. De asemenea, ajutorul de stat aprobat acestor beneficiari va fi recuperat de către statul român prin contribuții directe la bugetul general consolidat și bugetele locale pe termen mediu (pe perioada de implementare plus cinci ani de la finalizarea acestora, perioadă de monitorizare) în proporție de 141%, respectiv 1.753,77 milioane Euro”, se arată într-un comunicat al MFP.
Din totalul proiectelor aprobate, doar 16 au fost finalizate în perioada 2007-2013, din care opt în ultimul an. Proiectele vizează gererarea a circa 20.000 de locuri de muncă.
Anul trecut, ministerul a aprobat 23 de proiecte din cele 52, cu aproape 8.000 de posturi estimate a fi înființate, iar valoarea totală a investițiilor se ridică la 680,87 milioane de euro. Pentru acestea, MFP a aprobat ajutoare de 215,47 milioane euro, din care a plătit 107,35 milioane euro.
Printre principalii beneficiari de ajutor de stat care au primit acorduri de finanțare în anul 2013 se numără companii cu capital străin precum Daimler, IBM, Microsoft, Dell, Delphi, Continental Anvelope, dar și companii românești, cum ar fi Adeplast.
Pirelli, Dacia-Renault, Rombat, Contitech (parte a grupului Continental) sunt o parte dintre firmele care au și finalizat anul trecut proiectele finanțate cu ajutor de stat.
„Având în vedere faptul că ajutoarele de stat s-au dovedit a fi un instrument real de stimulare a atragerii de investiții și creării de noi locuri de muncă, precum și faptul că acestea pot constitui, alături de poziționarea geo-politică strategică a României, calitatatea forței de muncă și predictibilitatea mediului de afaceri, avantaje competitive importante, Ministerul Finanțelor Publice intenționează să promoveze noi scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea dezvoltării regionale în conformitate cu prevederile comunitare în domeniu”, se precizează în comunicat.