AJUTOR FINANCIAR pentru firmele care îi readuc la muncă pe angajații aflați în șomaj tehnic
Firmele care îi readuc la muncă pe angajații care au fost în șomaj tehnic ar putea fi sprijinte de stat pe o perioadă de trei luni, cu până la 41,5% din costurile salariale, reprezentând cuantumul maxim al contribuțiilor sociale, a declarat, luni seara, șeful Cancelariei prezidențiale, Ionel Dancă.
„Aici sunt sunt mai multe soluții pe care guvernul le pregătește și una dintre acestea este aceea de a susține cel puțin pentru o perioadă de trei luni o măsură de sprijinire a costurilor salariale pentru angajații care au fost în șomaj tehnic și se întorc la muncă. Această formă de sprijin poate să fie de până la 41,5 la sută, cât însumează cuantumul contribuțiilor sociale și de sănătate pentru un angajat. Este o măsură în pregătire la Ministerul Muncii, care va fi aplicată după ce se încheie după perioada de șomaj tehnic”, a explicat Ionel Dancă, la Digi 24.
Este o măsură care este în pregătire la Ministerul Muncii și care va fi aplicată după ce se încheia perioada de aplicare a șomajului tehnic, a precizat Ionel Dancă.
El a confirmat că guvernul pregătește o serie de noi măsuri pentru perioada următoare. Sunt o serie de reglementări care au funcționat pe perioada stării de urgență și au continuat în starea de alertă, dar încetează la 1 iunie și trebuie prelungite sau înlocuite cu alte măsuri. E vorba, de pildă, de menținerea șomajului tehnic pentru acele sectoare încă vizate de restricții.
„Noi, în momentul de față, suntem în elaborarea mai multor programe care fac parte din pachetul de relansare economică pentru perioada următoare și aici sunt mai multe domenii vizate. Pentru piața muncii, pe de o parte, este necesară prelungirea măsurii șomajului tehnic într-o serie de sectoare, în timp ce alte zone, care nu mai au restricții, dar au dificultăți cauzate de modul în care criza aceasta a distorsionat piața, au nevoie în continuare de sprijin pentru reinserția celor care sunt în șomaj tehnic. Sunt zone unde companiile au început să-și reia activitatea și reangajează persoanele care au fost în șomaj tehnic”, a mai spus acesta.
În schimb, Florin Cîțu pune cruce majorării pensiilor la 1 septembrie! Speranțele românilor, îngropate de ministrul Finanțelor
Tot mai multe voci din domeniul financiar lasă să se înțeleagă că Legea pensiilor nu va fi aplicată în acest an. Majorarea pensiilor, așteptată de milioane de români a avea loc la 1 septembrie, se amână, după cum pare a sugera ministrul Finanțelor Publice.
Florin Cîțu afirmă că „Legea Olguța Vasilescu”, după numele inițiatorului ei, creează probleme de sustenabilitate bugetului pentru următorii doi ani.
Mai mult, liberalul susține că atât instituţiile financiare internaţionale, cât şi agenţiile de rating au arătat că această lege reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei românești.