Alegeri locale 2012. PRIMARII aleși cu scoruri între 90 și 100 la sută. „Am avut contracandidați un picuț nepregătiți care nu știu să facă o campanie”
Ambiție – „un abator, un ceva, orice vreau să fac”-, realizări „toate boboc”, precum kilometri întregi de alei pietonale cu tot cu copaci și băncuțe „la gata”, și contracandidați „un picuț nepregătiți care nu știu să facă campanie electorală” și neapărat apartenența la USL. Pe scurt, acesta este portretul-robot al candidatului la primărie care a obținut peste 90% din voturile valabil exprimate.
gândul a contactat cinci candidați la fotoliul de primar care au obținut între 90% și 100% din sufragiile exprimate. Toți au candidat din partea USL.
Doi dintre ei nici măcar nu au avut contracandidați, despre care ei cred că „nu au vrut să se facă iar de râs”.
Cum faci să te voteze nouă din zece alegători
Un astfel de caz este cel din localitatea Grădiștea, județul Brăila, unde candidatul la funcția de primar Petre Andrei (USL) a fost ales cu un procentaj de 90,37% din voturile valabil exprimate, potrivit informațiilor furnizate gândul de BEJ Brăila.
Cum explică faptul că a obținut 90,37%? Contracandidatii lui au fost „un picuț nepregătiți” și „fără a ști sa facă campanie electorală”.
Petre Andrei este la al treilea mandat. „La primul mandat am obținut 73% din voturi, la al doilea 83%, acum la al treilea 90,37%. La al patrulea o să candidez singur”, glumește el. Adaugă imediat că, dacă nu reușește să realizeze tot ce și-a propus, nu va mai candida pentru un nou mandat la primărie. „Am făcut 11 km de alei pietonale la gata, cu băncuțe și copaci. Am un parc efectuat. Am construit un dispensar, cu cabinet stomatologic, cu medicina generală, cu tot ce trebuie”, se mândrește Petre Andrei. Cele mai mari realizări ale sale, în mandatul al doilea, sunt o școală și o grădiniță, care sunt „boboc”. „Am obținut prin Programul Operațional Regional POR un milion de dolari. Dolari, nu euro. Avem și o grădiniță nouă. Toate sunt boboc!”
Are ambiție și ne mărturisește că pentru noul mandat și-ar propune ceva nou, ceva deosebit, pentru că „cele mici le-am cam făcut”. Vrea să realizeze racordarea comunei la rețeaua de gaze și să obțină fonduri europene, la care crede că nu a avut acces din cauze politice. „Fiind o conjunctură politică, până acum nu ne-au fost acceptate la finanțare europeană proiectele depuse. Acum să vedem. Un abator, un ceva, orice vreau să fac”, ne asigură Petre Andrei.
Din declarația sa de avere, completată în aprilie 2010, reiese că pe lângă veniturile de 23.550 lei (echivalentul a 2.000 de lei lunar) ca primar, Petre Andrei a mai obținut venituri și din vânzări de furaje -19.000 de lei – iar soția sa a obținut vânzări de animale 17.500 de lei și 21.000 de lei din vânzări de cereale.
Soția sa a mai obținut și 8.500 de lei din „prestări lucrări mecanice agricole”, după cum reiese din declarația de avere.
Surpriza celor 95%
În localitatea Slătioara, din județul Vâlcea, Cristian Sorin Romcescu (USL) a fost reales, cu 95% din voturi, primar al comunei, surclasându-și ceilalți doi contracandidați.
Spune că nici chiar el nu se aștepta să obțină atâtea sufragii, deși miza totuși pe 85%-90% dintre ele.
„Am obținut 95% dintre voturi, mai exact 1.675 voturi. Ca în orice competiție am avut emoții. Au fost emoțiile competiției. Mă așteptam să iau 85%-90% din voturi, a fost o surpriză și pentru mine procentajul de 95% », a declarat pentru gândul Sorin Romcescu.
Edilul ales la Slătioara spune că „scorul” obținut în alegeri se datorează proiectelor realizate în primul mandat și că totodată îl „obligă să muncească mai mult pe viitor”. „Am avut un proiect pe măsura 3.22, în valoare de 2,5 milioane euro. Din aceste fonduri europene am realizat 20,5 km de canalizare, 6,5 km de drumuri locale, extindere apă – 2 km, un cămin de bătrâni de 8 locuri, precum și o scenă metalică pentru spectacole în aer liber. Pentru scenă, investiția totală a fost de 2 miliarde de lei vechi (200.000 lei noi)”, se mândrește Romcescu.
El crede că și relația pe care o clădit-o cu cetățenii a contat mult în obținerea scorului bun.
De altfel, pe site-ul primăriei din Slătioara se menționează „Salut pe toți locuitorii comunei Slătioara indiferent de vârstă, sex, religie pentru faptul că sunt alături de mine de peste patru ani de când gândurile, preocupările și realizările în plan socio-economic se întrepătrund. Ca primar al comunei, doresc să declar ca instituția pe care o reprezint este un partener viabil și serios în dialog cu cetățenii”.
A „concurat” singur și a strâns 98,8% din voturi
Vasile Bratosin, candidatul din comuna Păulești, județul Vrancea, a declarat pentru gândul că a obținut 98,8% din voturi la alegerile din 10 iunie.
Bratosin nu a avut un contracandidat. „În 2008 am câștigat cu 75%, ceilalți contracandidați s-au făcut de râs, anul acesta nu au dorit să se mai compromită”, a declarat pentru gândul Vasile Bratosin.
Primar „fără voie„
Bratosin ține să precizeze că Păulești este una dintre cele mai vechi comune atestate din județ. Ea a fost desființată, iar în 2003 a fost reînființată. „În 2003 eu am ajuns primar, deși nu mi-am dorit. Am fost numit primar prin ordin al prefectului. La alegerile din 2004 am câștigat. Și în 2008 am câștigat”, își amintește Vasile Bratosin.
Se mândrește spunând că „a scos comuna Păulești din epoca de piatră”. „Se circula doar cu căruța, acum avem în total șase km de drumuri asfaltate, școli moderne, farmacii, grădinițe, poștă”, a arătat Vasile Bratosin.
Primarii „100%”
Georgel Burcea, membru USL, este noul primar ales al comunei Râca, din județul Argeș.
„Am obținut 100%. Nu am avut contracandidați. În 2008 am avut cinci contracandidați și am câștigat alegerile cu 56%. Cel mai mult contează munca pe care o depui, dar și să fii sincer, cinstit, corect, să fii prieten cu oamenii. Contracandidații mei din 2008 au considerat că nu are rost să mai candideze”, povestește Burcea.
Are două proiecte – finalizate chiar înainte de organizarea alegerilor locale din acest an – cu care se mândrește: alimentarea cu apă a comunei și proiectul de modernizare și extindere a școlii, cu fonduri europene. Valoarea totală a proiectului a fost de 19 miliarde de lei, prin Programul Operațional Regional.
Pentru noul mandat, își propune să facă, printre altele, drumuri, trotuare și o cantină socială.
Un alt primar care a fost ales cu 100% dintre voturile valabil exprimate este Ioan Șchiau. El a obținut astfel al șaselea mandat la Mihăileni, în județul Sibiu, fiind singurul candidat înscris la alegeri.