Am aflat cine este milionarul care a împrumutat statul cu 68 de milioane de euro. Omul de afaceri deține o celebră rețea locală de magazine

Publicat: 13/09/2024, 07:00

Românul care a depus, în 20 august 2024, suma-record de 324 de milioane de lei în titluri de stat Fidelis este omul de afaceri Romeo Pomponiu (71 de ani), cunoscut ca proprietar al rețelei de magazine de îmbrăcăminte Steilmann, au aflat în exclusivitate reporterii speciali Gândul. Tranzacția, datată chiar în ultima zi a perioadei de subscrieri, a fost făcută printr-unul dintre cei mai mari brokeri de pe piața locală, Tradeville, așa cum a aflat Gândul din piață, informație confirmată de surse din Ministerul Finanțelor, autoritatea care lansează emisiunile de titluri de stat, menite să atragă finanțare pentru cheltuielile statului din partea populației.

Omul de afaceri Romeo Pomponiu este investitorul care a cumpărat, ca persoană fizică, titluri de stat Fidelis în valoare totală de 324 de milioane de lei (68 de milioane de euro) printr-un singur ordin, depășind toate recordurile anterioare, după cum au descoperit reporterii speciali Gândul.

Ordinul a fost subscris, chiar în ultima zi a perioadei de subscriere, pe 20 august, pentru titluri de stat Fidelis în emisiunea cu scadenţa pe cinci ani, prin brokerul Tradeville, potrivit surselor noastre.

Informația a fost confirmată și de oficiali din Ministerul Finanțelor, fără însă a putea da numele investitorului, acestea fiind date confidențiale pe care nu le văd nici băncile participante la programul Fidelis.

Pentru această emisiune, Ministerul Finanţelor plăteşte o dobândă de 7% pe an, neimpozabilă.

Astfel, pentru această sumă enormă împrumutată statului, Romeo Pomponiu va fi remunerat de Ministerul Finanţelor cu o dobândă neimpozabilă de 24 milioane de lei în fiecare an.

Conform procedurii, banii subscriși se strâng la bănci și, la finalul perioadei de subscriere, sunt virați către stat, respectiv sumele în lei în contul general consolidat al Trezoreriei, iar cele în euro, la Banca Națională a României (BNR).

O treime din tranșa în lei pe cinci ani

Per ansamblu, cea de-a patra ediție a emisiunii de titluri de stat Fidelis, unul din instrumentele prin care statul atrage fonduri de la populație pentru necesarul de finanțare, a fost un succes, aducând investiții-record de peste 3,23 miliarde de lei, după cum a anunțat Ministerul Finanțelor.

Subscrierile totale pentru emisiunea în lei cu scadența la cinci ani s-au ridicat la 972 milioane de lei, ceea ce înseamnă că ordinul lui Romeo Pomponiu reprezintă aproximativ o treime din această tranşă, conform calculelor pe baza cifrelor MF.

Dacă nu era ordinul lui Romeo Pomponiu, această ediție a Fidelis nu ar fi ajuns la un record istoric, precedentul fiind „la mustață”, de 3,186 mld. lei din aprilie 2024.

Romeo Pomponiu este investitorul care a cumpărat, ca persoană fizică, titluri de stat Fidelis în valoare totală de 324 de milioane de lei

Potrivit datelor MF, pe tranşa în lei cu scadenţa de cinci ani au fost introduse 5.122 de ordine, adică cel puţin 5.122 de români au subscris titluri de stat în lei pe cinci ani cu o dobândă de 7% pe an.

Asta înseamnă că, în medie, restul de 5.121 de români au cumpărat titluri de aproximativ 126.500 de lei, care au însumat 648 de milioane lei.

La emisiunea în euro, cu scadența la 1 an, dobânda de 4%, cu o sumă totală investită de peste 205 milioane euro, echivalentul a peste 1,02 miliarde lei, plasată prin 5.297 ordine.

Emisiunea în euro, cu scadența la 5 ani și dobânda de 5%, a strâns un interes de peste 105 milioane euro, echivalentul a 528 milioane lei, plasate prin 3.652 ordine. În ceea ce privește emisiunea în lei, cu scadența de 1 an și dobânda de 5,8%, investitorii au plasat peste 514 milioane lei, prin 4.615 ordine.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Donatorii-investitori au beneficiat de scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere, de la 5.000 de lei la 500 de lei. Au beneficiat de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care au făcut dovada donării de sânge începând cu 1 martie 2024.

Cei care investesc în titlurile de stat Fidelis se bucură de facilități precum:

  • posibilitatea de a vinde titlurile înainte de maturitate, primind dobândă aferentă perioadei de deținere;
  • câștigurile cumulate din dobânzi și profituri sunt neimpozabile;
  • flexibilitate în administrarea și diversificarea portofoliului.

Suma atrasă în cele 18 ediții

Programul Fidelis este unul din instrumentele prin care statul atrage fonduri de la populație, dat fiind necesarul de finanțare în creștere al statului.

În cele 4 ediții lansate în acest an, investitorii au plasat peste 10,4 miliarde lei prin peste 67.000 subscrieri, iar eroii celor 4 ediții din 2024 sunt cei peste 6.000 de donatori-investitori, care au investit peste 877 milioane lei.

Per ansamblu, cumulat, adăugând suma la cea raportată anterior, la ediția din iunie, de Bursa de Valori București, înseamnă că în cele 18 oferte Fidelis derulate începând cu august 2020, românii au finanțat statul cu peste 34,83 miliarde lei.

Conform celei mai recente informări a Ministerului Finanțelor, datoria guvernamentală a trecut de pragul de 50% din Produsul Intern Brut. Mai exact, indicatorul datorie guvernamentală calculat în conformitate cu metodologia Uniunii Europene, pe baza datelor preliminate, exprimat ca procent în PIB, se situează la nivelul de 52,6% din PIB, la sfârșitul lunii mai 2024, respectiv 862,34 de miliarde de lei.

„Planul de finanțare, fără a lua în considerare instrumentele de cash management și titlurile de stat emise și scadente în cursul anului, aprobat pentru anul 2024 în sumă de aproximativ 181 de miliarde lei a fost acoperit în proporție de 66,0% până la data de 31 mai 2024”, potrivit Ministerului Finanțelor.

De precizat că datoria guvernamentală brută la sfârșitul lunii aprilie 2024, calculată conform metodologiei UE, include și datoria contractată pentru finanțarea deficitului bugetar aprobat pentru anul 2024, pe lângă sumele disponibilizate pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Cine e Romeo Pomponiu

Romeo Pomponiu va fi remunerat de Ministerul Finanţelor cu o dobândă neimpozabilă de 24 milioane de lei în fiecare an

Omul de afaceri Romeo Pomponiu (71 de ani), deține în prezent 99,01% din Steilmann România SRL, înființată în 1991, și care controlează rețeaua locală de magazine de îmbrăcăminte Steilmann.

El a fost director general al societății care a fost deținută inițial de firma-mamă din Germania, una dintre primele companii străine care au intrat în România după 1989.

Compania a avut câțiva ani tumultuoși. În 2016, acționarul german intrat în insolvență și s-a retras din firmă. În prima parte a pandemiei de Covid-19, societatea a intrat în insolvență și apoi, în 2021, conform datelor oficiale, într-un program de reorganizare,  din care a ieșit în 2022.

Dacă în 2009, cifra de afaceri a firmei Steilmann era de aproape 47,7 de milioane de lei, cu un profit net de aproximativ 293.000 de lei, la finalul anului trecut, aceasta a ajuns la 2,4 milioane de lei și o pierdere netă de aproximativ 148.000 de lei.

Cel mai mare profit a fost înregistrat de companie în 2013, de aproape 2,5 milioane de lei, conform bilanțurilor depuse la Ministerul Finanțelor, agregate de termene.ro.

Evoluția companiei din ultimii 15 se vede și în numărul de angajați, de la 399 în anul 2009, la 15 în 2023.

Romeo Pomponiu este însă implicat în mult mai multe afaceri decât Steilmann.

Sursa: termene.ro

El este administrator în 37 de companii, dintre care în 15 este și acționar, iar într-o alta este doar acționar.

Patru dintre acestea sunt fie radiate sau în dizolvare judiciară, conform datelor agregate de termene.ro.

Citiți și:

Ministerul Finanțelor a atras prin ediția din august FIDELIS peste 3,2 mld. lei. Un singur român a împrumutat statul cu suma-record de 324 mil. lei

Guvernul a modificat de urgență legea ca să ia credite avantajoase din SUA pentru apărare, accesate doar de Polonia. Tezaur se extinde în diaspora

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ciucă e pe locul 6 într-un sondaj comandat de USR și pe locul 2 în...
Fostă finalistă la Miss, ucisă ca în filmele de groază de soțul ei. Până și...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Uniformele școlare, un adevărat butoi cu pulbere. Directoarea unui liceu bucureștean rupe tăcerea: „Mi s-a...
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
EXCLUSIV. Scandal Geoană-Băsescu: „E într-o zonă de degradare biologică”/ „Se pregătește pentru a doua „Mihaela,...
Alertă în penitenciar! Ce se întâmplă cu Gabriel Vasiliu, de la Puterea Dragostei, după ce...
Data la care intră banii pe voucherele de alimente pentru români
Vremea 16 septembrie - 14 octombrie 2024. Val de aer rece în toată ţara; apar...
"S-a stins o fiinţă atât de dragă" Lacrimi de durere la căpătâiul Denisei, tânăra mămică...
Un cutremur cu magnitudinea de 5.1 s-a produs noaptea trecută. Unde a fost resimțit seismul
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut...
Puțini șoferi mai știu ce înseamnă acest semn de circulație. Amenda pentru încălcarea lui
Oportunitate unică: buncăr nuclear din Anglia, construit în anii 1950, scos la vânzare
ULUITOR! Un posibil SEMNAL de la EXTRATEREȘTRI a ajuns pe Pământ
S-a stins marele actor! Toți l-am iubit și l-am urmărit la TV
Plafonările de prețuri, ilegale! Ce urmează pentru România
Muncitorii din Vaslui săpau pentru a construi un spital, dar când au văzut ce era...
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de...
Dinu Maxer vorbește despre infidelitățile din relația cu Nicoleta Luciu: „Mi-a fost greu să fiu...
Liviu Vârciu a înșelat-o pe Anda Călin: ”Mi-am dat seama că nu pot trăi fără...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Doctore, doctore, toată lumea îmi spune că sunt urât!
Test de cultură generală. Cum elimină corpul toxinele?