Ambasadorul SUA în România: „România a devenit un lider în Europa în ceea ce priveşte reducerea dependenţei sale de energie cu emisii de carbon”

Publicat: 29 10. 2024, 18:59
Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România, la o fabrică de PepsiCo din Popești- Leordeni. Sursa Foto: Profimedia

Între 29 și 30 octombrie, la București,  RWEA și RPIA, în parteneriat cu asociațiile europene de energie regenerabilă, WindEurope și SolarPower Europe, organizează PowerShift Summit.

În cele două zile se desfășoară discuții interactive între sectorul energetic și sectorul intereconomic. Sunt organizate ateliere naționale, expoziții și oportunități pentru creare de rețele.

„Ceea ce vedem astăzi este o schimbare majoră în Sursele de energie care alimentează planeta, Tehnologiile folosite și în Cine produce energie. Asistăm la un PowerShift. Deci, Watt este viitorul? Schimbările climatice. Surse regenerabile. Clienți împuterniciți. Generație distribuită. Producători diverși. Grile digitalizate. Electrificarea consumului. Depozitare. Piețe libere”, transmite site-ul oficial al evenimentului.

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat că România a devenit deja un lider în Europa la reducerea dependenței față de energiile pe bază de combustibili fosili:

„România a devenit un lider în Europa în ceea ce priveşte reducerea dependenţei sale de energie cu emisii de carbon, de la aderarea la Uniunea Europeană”, a declarat, marţi, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România.

Ambasadorul susține că peste 330.000 de locuri de muncă legate de domeniul energiei regenerabile au fost create între 2022 și 2024, în SUA.

„În Statele Unite, companiile noastre au creat peste 330.000 de noi locuri de muncă legate de domeniul energiei regenerabile în ultimii doi ani. Asta le-a oferit consumatorilor mai mult acces la energie curată, inclusiv energie solară şi eoliană, contribuind la prosperitatea noastră economică. Aici, în Europa, am fost impresionată de progresul remarcabil pe care România l-a făcut în reducerea dependenţei de combustibili fosili. A devenit un lider în Europa în ce priveşte reducerea dependenţei sale de energie cu emisii de carbon, de la aderarea la Uniunea Europeană”.

Kathleen Kavalec reamintește că în anul 2008, cărbunii reprezentau 39,5% din mixul energetic al ţării, iar mai mult de jumătate din energia României provenea din cărbuni şi hidrocarburi. În anul 2023, ponderea cărbunelui a scăzut la 13,44% şi aproape două treimi din producţia de energie a fost fără emisii de carbon.

România beneficiază de resurse energetice bogate, inclusiv în Marea Neagră, iar resursele offshore de gaze naturale şi energie eoliană ar putea contribui la transformarea României într-un hub regional de energie, un pilon de securitate energetică în regiune, adaugă ambasadorul. Însă, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a dus la dificultăți în privința securității din regiunea Mării Negre, mai adaugă oficialul:

„Din păcate, războiul ilegal şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei a creat dificultăţi semnificative în regiunea Mării Negre. Ele includ securitatea fizică a proiectelor offshore şi siguranţa în aprovizionare cu energie electrică şi gaze naturale pentru ţările din regiune. Doresc să îmi exprim aprecierea pentru sprijinul susţinut acordat de către România Ucrainei, inclusiv prin asistenţă de urgenţă în domeniul energetic. În plus, proiectele de interconectori pe care Transelectrica le construieşte, în parteneriat cu operatorul de sistem din Republica Moldova, vor ajuta la reducerea dependenţei Moldovei de energia ce foloseşte gazele ruseşti. Apreciem de asemenea cooperarea dintre Transelectrica şi Moldelectrica, pe care România a încurajat-o, cu asistenţă din partea USAID. Acest demers pregăteşte integrarea pieţei de energie a Republicii Moldova cu piaţa unică europeană”.

Citește și: România găzduiește Climate Change Summit / Marcel CIOLACU: Am fost martorii unei accelerări a efectelor devastatoare ale schimbărilor climatice