Prima pagină » Economic » AMENINȚĂRILE din piața imobiliară. E momentul potrivit să-ți cumperi o casă?

AMENINȚĂRILE din piața imobiliară. E momentul potrivit să-ți cumperi o casă?

AMENINȚĂRILE din piața imobiliară. E momentul potrivit să-ți cumperi o casă?
2018 a fost un an record în ceea ce privește domeniul imobiliar, iar estimările pentru anul în curs sunt mixte, în principal manifestându-se o puternică preferință a investitorilor pentru stabilitate, au arătat participanții la SEE Property Forum, desfășurat joi.

Având în vedere puternicele fluctuații, și „premisele incerte”, Lila Pateraski, director de investiții la Zeus Capital Management, avertizează că „în 2019, oamenii trebuie să fie atenți și precauți în privința investițiilor pe care le fac.”

Cătălin Jaloba, director al departamentului de finanțări imobiliare din cadrul BCR a manifestat o viziune mai optimistă în privința viitorului pieței imobiliare din România și din vecinătate, accentuând însă nevoia de confort și siguranță când vine vorba despre investiții: „Consider că piața imobiliară are, în continuare, un foarte mare potențial, în cazul fiecărui sector. Referindu-mă la clădirile de birouri, cred cu tărie că în următorii ani, principalele orașe vor constitui în continuare puncte de interes, pentru că este încă cerere mare și știu că există companii care își doresc să se relocheze sau să se extindă. În ceea ce privește Bucureștiul, există zone care vor avea de suferit din pricina relocării sau a orientării generale spre clădiri noi. Cred că foarte multe companii vor migra către locații noi, cu atât mai mult cu cât rezultatele sondajelor efectuate de companii ilustrează faptul că angajații nu sunt dispuși să parcurgă distanțe lungi pentru a ajunge la locul de muncă.”

Referitor la sectorul rezidențial, opiniile împărtășite de către reprezentantul BCR nu s-au menținut pe aceeași linie: „Din păcate, piața este foarte conservativă, calitatea lipsește, nu vedem idei, proiecte bune, viziuni pe termen lung. Concentrarea asupra calității este esențială. Dacă mâine ar apărea o problemă în cadrul pieței, dacă cineva deține un produs cu adevărat bun, indiferent cât de mare este prețul, îl va vinde.”

În privința sectorului comercial, Cătălin Jaloba a remarcat dorința de extindere a comercianților: „Foarte mulți agenți economici doresc să se extindă, inclusiv cei care activează și în online, deoarece doresc să își poată expună toate produsele și în magazinele fizice.”

Mihnea Crăciun, director adjunct la BERD România, a abordat, pe de altă parte, influența politicului asupra pieței imobiliare, fapt ce determină catalogarea acesteia ca fiind „profund diferită de alte piețe, deoarece componenta fluctuațiilor la nivelul pieței, cauzate de modificările de natură politică sunt semnificative. Practic, toate deciziile de afaceri din România au fost blocate sau li s-a impus un repaus, din cauza incertitudinii permanente a cadrului politic. Dar o altă inflență pe care politicul o are asupra economiei constă în conducere și în dezvoltarea infrastructurii. Pentru că toată lumea vorbește despre orașe frumoase, unde piața imobiliară este în floare, dar, în același timp, aceste orașe nu sunt conectate între ele. Mai apoi, să presupunem că ar fi îndeplinite toate condițiile în materie de infrastructură. Se va pune problema restrângerii pieței muncii, salariile vor trebui să crească, iar investitorii vor consideră ca avantajul competitiv pe care România îl are nu va mai aduce suficiente beneficii și vor înceta să investească”, a explicat acesta.

În data de 21 martie a avut loc cea de a cincea ediție a SEE Property Forum, în cadrul căreia mai mulți experți din domeniul pieței imobiliare au dezbătut situația actuală a acesteia, precum și previziunile cu privire la eventualele investiții.

Foto: Hepta

Citește și