Amenzile pentru nerespectarea regulilor de achiziții publice la cererea de ofertă vor fi reduse la jumătate

Publicat: 23 05. 2013, 14:22
Actualizat: 31 07. 2014, 12:03

Amenzile pentru nerespectarea regulilor de achiziții publice la cererea de ofertă ar urma să fie înjumătățite, printr-o modificare legislativă care urmează să fie adoptată în Parlament, iar autoritatea de reglementare nu va mai aplica amenzi pentru proiecte UE, ci doar va indica eventuale nereguli, scrie Mediafax.

Viitoarele modificări au fost anunțate, joi, de către vicepreședintele Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP), Mircea Fechet, la o conferință privind achizțiile publice, cu explicația că amenzile acordate de ANRMAP pentru nerespectarea procedurilor de achiziții sunt adesea disproporționate în raport cu valoarea contractului atribuit.

Fechet a arătat că ANRMAP susține reducerea la jumătate a acestor sancțiuni în cazul procedurii cu cerere de ofertă.

„Din punctul meu de vedere, sistemul amenzilor ar trebui să fie asemănător cu sistemul corecțiilor financiare (din domeniul fondurilor europene – n.r.), amenda pe care ANRMAP o aplică autorității contractante să fie proporțională cu gravitatea faptei și cu valoarea contractului de achiziții publice atribuit. Legea de aprobare a Ordonanței 77, care modifică Ordonanța 34, la acest articol 294, are două modificări pe care ANRMAP le susține: prima modificare este aceea de a reduce pentru cererea de ofertă, adică ceea ce se întâmplă sub pragul de 5 milioane euro pentru lucrări și 125.000 euro pentru bunuri și servicii, de a reduce la 50% valoarea amenzilor. Considerăm că la contract cu valoare mai mică, și amenda ar trebui să fie mai mică”, a spus vicepreședintele ANRMAP.

Potrivit acestuia, a doua modificare prevede ca pentru contractele finanțate din instrumente structurale, unde pot fi aplicate corecții financiare de căte autoritățile de management, ANRMAP să nu mai aplice amenzi, ci doar să indice acestor autorități de management eventualele nereguli, iar acestea să decidă aplicarea unor corecții financiare.

Modificările au fost introduse la dezbaterea proiectului în Camera Deputaților, actul normativ urmând să fie discutat de plenul Parlamentului în săptămânile următoare.