Astfel, guvernul SUA nu îi poate convinge pe partenerii asiatici să se alăture AIIB (Banca Asiatică de Investiții și Infrastructură). Banca va fi similară cu Banca Mondială, furnizând împrumuturi pentru țările emergente din Asia, care vor să dezvolte proiecte de infrastructură.
Spre deosebire de Banca Mondială, China va controla total AIIB. Administrația americană este îngrijorată că instituția financiară nu va respecta standardele ridicate de guvernanță și se teme, probabil, de influența economică a Chinei în regiune.
SUA au experimentat deja câteva „umilințe diplomatice” din cauza băncii chineze. Țările europene care nu au o relație strânsă cu America s-au alăturat inițiativei chineze. India și Singapore s-au grăbit să se înscrie rapid în AIIB, în ciuda relației bune cu SUA. În acest context, americanii rămân tot mai izolați.
Marea Britanie este unul din cei mai apropiați aliați ai Americii, dar premierul David Cameron dezvoltă o relație tot mai strânsă cu China și dorește un rol în AIIB. La rândul lor, Coreea de Sud, Japonia și Australia s-au alăturat AIIB. Banca de infrastructură nu va reprezenta un boom masiv pentru economia britanică, dar va duce la izolarea SUA. AIIB face parte din noul „drum al mătăsii” creat de China. De asemenea, trebuie remarcată campania de PR a Chinei, o țară de care SUA se distanțează. Până în prezent, spun analiștii politici, strategia chinezilor a compromis „în mod spectaculos” imaginea SUA.