ANAF a lansat platforma online prin care persoanele pot afla date despre situația lor fiscală. Cum funcționează „Spațiul virtual privat”
Platforma, denumită „Spațiul virtual privat”, este dedicată deocamdată persoanelor fizice, în cadrul unui proiect pilot pentru București și Ilfov, iar datele pot fi consultate 24 din 24 de ore.
Serviciul nu este disponibil deocamdată pentru utilizatorii cu adrese de Yahoo.
„În 2015 intenționăm să extindem proiectul în toată țara, iar după ce-l extindem se vor adăuga în Spațiul virtual privat și alte informații, precum decizii de impunere pentru plăți anticipate și pentru alte accesorii, somații și titluri executorii. De asemenea, tot în 2015 vrem să extindem programul și către persoanele juridice, care se vor putea loga cu username și parolă”, a declarat luni, ministrul Finanțelor Publice, Maria Ioana Petrescu, la lansarea platformei, la care a participat și premierul Victor Ponta.
Ea a arătat că, în prezent, firmele își pot verifica situația fiscală doar dacă dețin un certificat digital de semnătură, care se obține contra cost.
Bugetul pentru acest program pilot a fost zero, potrivit ministrului, la care a lucrat o echipă mixtă a ANAF și MFP, însă pentru extinderea la nivel național este nevoie de o infrastructură de servere.
„Suntem în discuție cu Banca Mondială pentru ca serverele pe care trebuie să le trimită pentru modernizarea ANAF să vină în timp util pentru acest program”, a precizat Petrescu.
Persoanele fizice pot efectua solicitările online, după ce s-au autentificat în sistem, iar răspunsurile sunt primite tot în cadrul aplicației, într-o secțiune de mesaje, cu documentele cerute atașate.
Obligațiile de plată trimise de ANAF sunt valabile pentru ultima zi a lunii anterioare interogării, iar deciziile de impunere se pot primi dacă sunt emise după data punerii în funcțiune a sistemului.
Pentru angajații care au venituri doar din contracte individuale de muncă nu se emit decizii de impunere, astfel că pentru înregistrarea în spațiul virtual identificarea lor trebuie făcută direct la ghișeul ANAF.
Totodată, ANAF va pune la dispoziția contribuabilului serviciul „Buletinul informativ fiscal”, inclusiv în perioada de aplicare a proiectului pilot, care va include informații publice cu caracter fiscal, precum calendarul obligațiilor fiscale, noutăți legislative, ghiduri fiscale, campanii derulate și comunicate de presă.
Cum se poate folosi aplicația „Spațiul privat virtual”:
-
Se creează un cont de utilizator în secțiunea Servicii Online a site-ului www.anaf.ro.
-
Apare un meniu nou, din care se selectează Înregistrare persoane fizice. Aici se introduc numele de utilizator și parola create anterior.
-
Într-o pagină web securizată se introduc datele cerute – prenume, nume, CNP, tipul seria și numărul actului de identitate.
-
Sunt două tipuri de aprobare care pot fi selectate: 1. aprobarea la ghișeu – implică deplasarea la organul fiscal pentru certificarea datelor completate; 2. aprobarea online – completarea numărului de înregistrare a deciziei emise de ANAF.
-
Pentru aprobarea la ghișeu se completează în continuare: numele de utilizator și parola, care vor fi folosite mai târziu pentru autentificare, adresa de e-mail prin care se va purta corespondenta cu ANAF și numărul de telefon mobil.
-
Formularul mai cuprinde o întrebare de siguranță, răspunsul la aceasta și spațiul de bifare a acordului privind termenii și condițiile de utilizare.
-
Se scrie codul de validare, apoi click pe butonul Continuă pentru fializarea înregistrării.
-
Se va primi pe e-mail un număr de înregistrare care va trebui dus la organul fiscal în termen de zece zile, însoțit de actul de identitate.