„Funcționarea firmelor este în prezent blocată de completarea formularului D088 prin care ANAF solicită într-un termen scurt, un volum foarte mare de informații, multe dintre ele irelevante din perpectiva capacității de a desfășura activități în sfera de aplicare a TVA. Unele dintre aceste informații sunt extrem de greu sau imposibil de obținut în termenul acordat, câteva cerințe încalcă legislația privind confidențialitatea unor date personale, în timp ce numeroase informații din cele solicitate sunt deja în posesia ANAF sau a altor autorități publice”, a transmis vineri dimineață, într-un comunicat, Coaliția pentru Dezvoltarea României.
În replică, Fiscul spune că înțelege reacția CDR, dar doar din perspectiva termenului scurt impus marilor contribuabili pentru a aduce documente suplimentare.
„Astăzi (vineri – n.r.), termenul a fost prelungit cu 30 de zile, decizia privind clarificarea acestei probleme fiind comunicată CDR încă din cursul zilei de ieri (joi – n.r.), se arată într-un comunicat al ANAF.
Totodată, autoritatea menționează că are instrumentată o cazuistica bogată privind fraudarea bugetului de stat cu sute de milioane de euro de către firme din categoria marilor contribuabili, motiv pentru care menținerea acestei proceduri este imperios necesară.
Asociațiile și organizațiile membre CDR au atras atenția ANAF în repetate rânduri că această procedură impune o povară administrativă excesivă și abuzivă asupra contribuabililor onești, iar recomandările făcute de experții fiscali ai grupului de lucru pentru fiscalitate al CDR, pe baza analizei practicilor europene, au fost preluate doar superficial și minimal în modificările recente aduse formularului D088, consideră organizația.
„Clienții onești ai consultanților din CDR sunt beneficiarii direcți ai relaxării fiscale, consecință a diminuării evaziuniii fiscale, diminuare ce se datorează în mare măsură și acestei proceduri, fapt cunoscut de consultanții fiscali ai acestora, familiarizați cu dimensiunea și metodele de evaziune fiscală în domeniul TVA”, punctează ANAF.
Fiscul intenționează să prezinte în perioada următoare cazuri și scheme de fraudare a bugetului de stat de către firme din categoria marilor contribuabili, potrivit președintelui ANAF, Gelu Diaconu.
Coaliția apreciază că lupta împotriva evaziunii fiscale nu trebuie să aibă consecințe negative asupra contribuabililor onești și că obiectivul principal al administrației fiscale trebuie să fie reducerea birocrației și a costurilor administrative și încurajarea conformării voluntare.
„Administrația fiscală dintr-o economie modernă trebuie să fie aspră cu cei care încalcă legea dar, în egală măsură, prietenoasă cu firmele care își desfășoară activitatea cu respectarea normele legale în vigoare”, a mai transmis CDR.