Analișii Erste au calculat fondurile suplimentare pe care le vor avea la dispoziție bancherii ca urmare a deciziilor BNR. La ce vor fi folosiți banii

Analișii Erste au calculat fondurile suplimentare pe care le vor avea la dispoziție bancherii ca urmare a deciziilor BNR. La ce vor fi folosiți banii
Publicat: 04/11/2014, 20:08
Actualizat: 11/11/2014, 15:06

„Rezervele minime obligatorii ale băncilor ar putea fi reduse din nou în 2015 și 2016 atât pentru lei, cât și pentru valută, în vederea susținerii creditării în monedă locală și a dezintermedierii financiare ordonate pe partea de valută”, se arată într-o notă a Erste.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis marți să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variație de la 2,75 la 2,5 puncte, precum și ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, de la 16% la 14%. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei a fost menținută la 10%.

Odată cu reducerea ratei cheie la 2,75% pe an, decizie anticipată de analiștii financiar-bancari, BNR a hotărât și îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale.

Potrivit Erste, decizia BNR nu a fost o surpriză, fiind anticipată prin declarațiile premierului Victor Ponta de săptămâna în urmă.

Reducerea dobânzii va avea probabil un impact minim asupra dobânzilor interbancare, acestea fiind în continuare volatile. În prezent, dobânzile interbancare pentru maturități foarte scurte sunt cu 1,5-2 puncte procentuale sub dobânda de politică monetară.

„Îngustarea coridorului de dobânzi ar putea să favorizeze o ancorare mai bună a dobânzilor interbancare, dar aceasta se va realiza numai în situația unei gestionări mai ferme a lichidității. Altfel, lichiditatea abundentă injectată în piață de către Ministerul de Finanțe în noiembrie și decembrie ar putea menține dobânzile pe termen scurt mult sub dobânda de politică monetară. Episoadele de variație puternică a dobânzilor pe termen scurt ar trebui evitate în viitor, potrivit Erste.

În opinia băncii austriece, o nouă reducere a dobânzii cheie în primul trimestru al anului viitor ar depinde de stabilitatea cursului valutar și de nivelul scăzut al inflației.

BNR a redus marți și prognoza privind inflația în acest an, de la 2,2% la 1,5% și de la 3% la 2,2% în 2015, repoziționarea traiectoriei având ca resorturi principale persistența deficitului de cerere, consolidarea pe un palier mai scăzut a anticipațiilor privind inflația și evoluția economică din Europa.

În urma reducerii dobânzii de politică monetară de către BNR și a celor mai recente evoluții interne și internaționale, Erste a pus sub revizuire estimările referitoare la randamentele în lei ale României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Experiența CIUDATĂ a unui bărbat care a fost mort timp de 45 de minute. Ce...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are...
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Când are loc deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024? Tot ce trebuie să știi