Analist: Economia românească nu va resimți un șoc puternic în urma Brexitului
„Relația cu Marea Britanie în materie de comerț este semnificativă, dar nu foarte mare. Este clar că după Brexit Marea Britanie va avea o performanță economică mai modestă și în acest context relațiile comerciale se vor deteriora, însă pentru noi este mult mai important ce se întâmplă în Germania”, comenteză pentru ZF Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank.
România a exportat în Marea Britanie produse în valoare de 2,9 mld. euro din totalul exporturilor în valoare de 67,7 mld. euro în 2018, cele mai recente date. Importurile din Marea Britanie au însemnat și mai puțin – 1,7 mld. euro dintr-o valoare totală a importurilor de bunuri ale României de 82,7 mld. euro (2%). Spre comparație, spre Germania au plecat produse în valoare de 15,5 mld. euro, peste 22% din totalul exporturilor de bunuri românești.
Cu toate acestea, anumite sectoare economice din România vor fi mai afectate de deteriorarea relațiilor comerciale cu Marea Britanie: 30% din exporturile românești de mașini și unelte și de componente electronice pleacă spre Marea Britanie și 23% din exporturile de textile, potrivit unei analize a casei de avocatură Clifford Chance Badea.
Compania de consultanță KeysFin arată în cadrul unei analize că România este una dintre cele mai protejate economii de efectele directe ale Brexit din cauza relațiilor economice relativ reduse. Analiza arată că, în scenariul unei ieșiri necontrolate a Marii Britanii din UE, impactul în piețele fnanciare ar putea fi semnificativ.
În topul investitorilor străini în România, britanicii se aflau în 2017, cele mai recente date ale INS, pe locul 6, cu 749 de firme, 57.000 de angajați și afaceri totale de aproape 32 mld. lei.
Votul britanicilor din vara lui 2016 se va concretiza vineri, 31 ianuarie 2020 când Marea Britanie părăsește oficial UE după mai multe amânări. Urmează o perioadă de tranziție de 11 luni, perioadă în care vor urma negocieri pentru drepturile și statutul cetățenilor europeni din Marea Britanie și invers, dar și în vederea agreării unui acord comercial între Marea Britanie și UE.
Aproximativ 450.000 de români locuiesc în Marea Britanie. Cifra plasează diaspora românească a a doua cea mai numeroasă minoritate din Regatul Unit, după polonezi. În acest moment nu este foarte clar ce se va întâmpla cu cetățenii români din Marea Britanie, însă atât autoritățile europene, cât și cele britanice au dat asigurări că drepturile cetățenilor nu vor fi afectate.
„Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană teoretic ne afectează pe mai multe canale Probabil cel mai important este ce se întâmplă cu românii care sunt acolo -care va fi statutul lor și ce condiții le vor fi oferite. Economia românească nu va resimți un șoc atât de puternic, pentru noi subiectul cheie este acesta al românilor care muncesc în Marea Britanie”, mai comentează Ionuț Dumitru.