Analist român de la UniCredit Bank Londra: Statele Unite vor intra în recesiune la mijlocul anului viitor / Cum va fi afectată România
„Probabiliitatea unei recesiuni în Statele Unite ale Americii, în următoarele 12 luni, este de peste 50%. Această posibilitatea ar putea să mai crească, peste trei ani este de 98%. În scenariul nostru, recesiunea în SUA va fi la mijlocul anului viitor. Recesiunea în SUA s-ar putea întâmpla și mai târziu, întrucât economia SUA este una rezilientă, ori mai devreme deoarece o corecție declanșată de piața bursieră se poate întâmpla oricând”, a explicat specialistul.
Potrivit economistului, în ceea ce privește comerțul global, războiaele tarifare nu ve vor termina înainte de alegerile prezidențiale din SUA. „Guvernul chinez crede același lucru, sunt prea multe opinii divergente. Marea problemă între SUA și China este că nu se înțeleg asupra a ceea ce au de negoicat. O altă problemă a razboiaelor comerciale, este că ele afectează pe toată lumea. Scenariul include tarife de 25% pe toate exporturile chinezești, iar impactul calculat de OECD, pentru SUA, este de minus un punct procentual, pentru China impactul este de minust 1,4 puncte procentuale, iar la nivel global – minust 8 puncte procentuale. Impactul semnificativ se va cunoaște asupra comerțului global, mai mult de 1,5 puncte procentuale”, a comentat Bucșa.
Totodată, economistul a apreciat că, prognoza în ceea ce privește Rezerva Federală a SUA prevede încă o tăiere a dobânzii în acest an, urmată de alte două în 2021.
„În SUA, pe piața muncii, șomajul este redus, iar impactul la nivelul salariilor este foarte redus. De asemenea, este foarte greu de crezut că angajarea va crește în State. Totuși, recesiunea din SUA nu este una adâncă, ci mai degrabă o perioadă în care lucrurile se reașează în economia Statelor”, a apreciat oficialul Unicredit Bank Londra.
Analistul avertizează că impactul asupra regiunii noastre este puternic: „Inflația nu își revine în Europa și nu ne așteptăm ca în 2021 să își revină. Nu există nici presiuni, șocuri de ofertă externe în acest sens. De asemenea, este o situație nefericită pentru oferta de petrol globală. De exemplu, în Nigeria, producția nu și-a revenit în ultimii cinci ani, iar Iranul nu produce la capacitatea sa. Așadar, nu există cerere suficient de puternică în acest sector. Dacă vor fi tarife suplimentare, euro se va deprecia în plus față de dolar. În prognoza noastră, ne așteptăm ca dobânzile la depozite în zona euro să ducă la 0 în 2025. Pentru dobânzile de 10 ani în zona euro, se prevâd bunduri pozitive în 2021”.
În ceea ce privește România, specialistul spune că țara noastră este beneficiară în irma schimbării structurii importurilor britanice către bunuri mai ieftine, exemplând, în acest sens, creșterea vânzărilor Dacia.
Totodată, Dan Bucșă precizează că dobânzile în lei sunt prea mici în comparație cu riscurile inflaționiste, iar Banca Națională a României (BNR), ca reacție la acest fapt, defavorizează exportatorii prin aprecierea reală a leului.
„Dacă prețurile gazelor și electricității vor fi liberalizate, BNR ar putea rata ținta de inflație în 2020-2021”, a mai spus economistul.