Anticipaţiile analiștilor financiari membri Asociaţiei CFA România pentru cursul de schimb indică o depreciere a leului faţă de euro, dar și o scădere a ratei anuale a inflației. În ceea ce privește Indicatorul de Încredere Macroeconomică, acesta a crescut cu 1,3 puncte, în luna iulie a acestui an, până la valoarea de 55,5 puncte.
Un euro era cotat, vineri, de Banca Națională a României, cu 4,9388 lei, în creștere cu 0,0043 lei, respectiv 0,09% față de ziua precedentă, iar analiștii financiari anticipează că peste un an va sări de pragul de 5 lei, respectiv va ajunge la 5,0798 lei pentru un euro.
Per ansamblu, faţă de exerciţiul anterior s-au îmbunătăţit uşor anticipaţiile de stabilitate a cursului de schimb, 73% dintre participanţi anticipând o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală, versus un procent de 94% în luna anterioară. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9964 lei pentru un euro, de asemenea valoare în scădere faţă de cele înregistrate în exerciţiul anterior.
De cealalată parte, în acord inclusiv cu estimările băncii centrale, rata anuală a inflației va continua să scadă, apreciază membrii Asociaţiei CFA România, respectiv de la rata anuală actuală a inflației, de 9,44% în iulie, la 7,5%, peste 12 luni.
„Componenta de anticipaţii a indicatorului de încredere macroeconomică a continuat să scadă. Astfel, în contextul deficitului bugetar ridicat şi anticipaţiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în evoluţia viitoare a economiei continuă să se reducă. Consistentă cu această evoluţie, s-au majorat şi anticipaţiile de creştere a deficitului bugetar pentru acest an”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an este de 5,7%. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,8%. În ceea ce privește ponderea datoriei publice în PIB, analiștii anticipează că se va majoreze la 54% în următoarele 12 luni, față de 50,1% din PIB, cea mai recentă cifră oficială a Ministerului Finanțelor, la finalul lunii mai.
În ceea ce privește evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 39% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora în timp ce 58% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea, 62% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 27% ca sunt corect evaluate.
Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ