Banca Națională a României (BNR) ar putea reduce de la 4,25% la 4% pe an dobânda de politică monetară în ședința de marți, 5 noiembrie, a Consiliului de Administrație pe probleme de politică monetară, potrivit analiștilor financiar-bancari.
Banca Națională a României a redus în acest an rata dobânzii de politică monetară în mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit în martie 2012. Prima tăiere din acest an a fost la începutul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmată de încă două ajustări, în august (la 4,5% pe an) și în octombrie (la 4,25% pe an).
„Conform opiniilor exprimate de participanții la un sondaj intern în cadrul Asociației Analiștilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), Banca Națională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 4% la următoarea ședință a Consiliului de Administrație pe probleme de politică monetară din data de 5 noiembrie 2013”, se arată într-un comunicat transmis de asociație.
Un număr restrâns de participanți la sondaj văd posibilă menținerea dobânzii la 4,25%, în timp ce alți analiști iau în calcul o diminuare a dobânzii la 3,75% pe an.
„Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă în continuare în anul 2014 până la 3,75% conform opiniei majorității analiștilor care au răspuns la sondaj. Estimările pentru finalul anului 2014 variază între 3% și 4%”, potrivit analiștilor.
Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi menținute la nivelul de 15% în luna noiembrie, pentru ca anul viitor să fie diminuate până la 12%, conform celor mai multe opinii exprimate.
Estimările pentru finalul anului 2014 variază între 10% și 15%.
Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi menținute la nivelul de 20% atât în luna noiembrie 2013 cât și în anul 2014, conform celor mai mulți analiști. Estimările pentru
finalul anului 2014 variază între 15% și 20%.
AAFBR este o asociație profesională fără scop lucrativ, înființată în luna ianuarie 2008 și care reunește în rândurile sale aproximativ 60 de analiști din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăți de administrare a investițiilor, societăți de asigurări și din piața de capital.