Analiștii financiari CFA anticipează scăderi semnificative ale dobânzii-cheie până la finalul anului și în 2025. Previziunile privind starea economiei

Analiștii financiari CFA anticipează scăderi semnificative ale dobânzii-cheie până la finalul anului și în 2025. Previziunile privind starea economiei
Sursa foto - caracter ilustrativ
Publicat: 16/09/2024, 17:20

Rata dobânzii de politică monetară va scădea 0,75% până la sfârșitul anului și cu încă un procent, pe parcursul anului viitori, anticipează analiștii membri CFA România, conform sondajului la nivelul asociației. În același timp, aceștia estimează o înrăutățire a condițiilor economice din România.

În exercițiul din luna iulie a fost realizat și un sondaj privind anticipațiile de evoluție a ratei de dobânda de politică monetară pentru anul 2024 și 2025.

Participanții la sondajul CFA anticipează pentru acest an încă două reduceri de rată de dobânda de politică monetară, și ca urmare, rata de dobândă de politică monetară să scadă la 6% la finalul anului, conform sondajului realizat în iulie și ale cărui rezultate au fost date publicității luni.

Analiștii anticipează pentru anul viitor încă patru reduceri de rată de dobândă de politică monetară, astfel încât rata de dobândă de politică monetară să ajungă la 5% la finalul anului 2025.

Actuala rată a dobânzii de politică monetară a ajuns la 6,50%, după ce Consiliul de administrație al BNR a decis în unanimitate, pe 7 august, reducerea acesteia de la 6,75%.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în august

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în luna august, cu 5,2 puncte până la valoarea de 46,8 puncte. Această situație s-a datorat scăderii cu 10,2 puncte a componentei de anticipație a indicatorului, în timp ce componenta de condiții curente s-a majorat cu 4,9 puncte, potrivit sursei citate.

„Se observă o evoluție divergentă în cadrul componentelor indicatorului. În timp ce componenta de condiții curente crește, anticipațiile scad accentuat, în condițiile în care indicatorii macroeconomici cu frecvență ridicată arată o încetinire a economiei, iar anticipațiile de deficit public extrem de ridicat conduc la așteptarea unei majorări a fiscalității în anul următor”, a declarat Adrian Codirlașu, CFA, vicepreședinte al Asociației CFA România.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (august 2025) s-a majorat față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 4,95%. În același timp, 50% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni, iar 33% anticipează o stabilitate a acestui indicator.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, în jur de 89% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul de 11% o stagnare. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0098 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0735 lei pentru un euro.

Evoluția celor mai importanți indicatori macroeconomici

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 a continuat să se majoreze și este anticipat la 7,3% din PIB (valoarea medie a anticipațiilor).

În același timp, Anticipațiile de creștere economică pentru anul curent au continuat să se reducă față de exercițiile anterioare și se situează la valoarea de 2,0%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni.

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 39% dintre participanți anticipează o stagnare sau o scădere în următoarele 12 luni, în timp ce 22% previzionează o creștere. De asemenea 28% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt corect evaluate, iar 67% că sunt supraevaluate.

CITIȚI ȘI:

Aproape 1,2 milioane de contribuabili pot beneficia de noua amnistie fiscală. În ce condiții li se șterg datoriile persoanelor fizice și juridice

Marcel Ciolacu cere DECENȚĂ în cheltuielile publice. „Eu nu pot să asist cum se TOACĂ banul public”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Inteligența Artificială poate face „81 de ani de muncă de detectiv în 30 de ore”