Analiștii financiari estimează un curs de peste 5 lei/euro în 12 luni. Cu cât este așteptată să crească inflația
Specialiștii din cadrul CFA România prevăd un leu mai slab în raport cu euro, o inflație în creștere, însă indicatorul de încredere macroeconomică este foarte ridicat, aproape de maximul istoric.
Analiștii finaciari reuniți sub umbrela Asociației CFA România estimează că leul se va deprecia în raport cu euro atât în următoarele șase luni, cât și pentru orizontul de timp de un an, când este previzionat să ajungă peste pragul de 5 lei/euro, respetiv la 5,0261 lei/euro.
Per ansamblu, peste 93% dintre participanții la sondaj prevăd o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni comparativ cu valoarea actuală, nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere a leului față de euro. Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9741, se arată într-un comunicat al CFA România.
Luni, 26 iunie, un euro era cotat de BNR cu 4,9208 lei, iar valoarea inflației (iun.2021/iunie2020) era de 3,94%. Conform estimărilor CFA, rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4,11%, peste 74% dintre participanți anticipând majorarea acesteia în următoarele 12 luni.
Se prevede creștere economică susținută în următorul an
Totuși, încrederea în economie continup să fie ridicată în iunie. Potrivit documentului citat, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 76,2 puncte, fiind la sub un punct de maximul istoric.
„Atât indicatorul de încredere cât și cele două componente ale sale arată anticipații de creștere economică susținută în următoarele 12 luni. De asemenea, sondajul indică anticipații de majorare a ratei inflației și, implicit, a ratelor de dobândă, participanții anticipând cel puțin o majorare de rată de politică monetară în următoarele 12 luni”, a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.
De asemenea, analiștii estimează că datoria publică va ajunge, ca procent din PIB, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52%, că Produsul Intern Brut (PIB) la crește cu 5,8% în termeni reali în 2021. În mai 2021, datoria guvernamentală ajunsese la 49,7% din PIB, conform celor mai recente date publicate de Ministerul Finanțelor.
„Este de remarcat faptul că 80% din participanții la sondaj prevăd majorarea ratelor de dobândă de piață monetară (ROBOR 3M), nefiind înregistrată nicio opinie de reducere a acestei rate, iar peste 77% dintre participanți anticipează majorarea ratelor de dobândă pentru scadențele de 5 și 10 ani. De asemenea, 71% dintre participanți anticipează majorarea indicelui BET în următoarele 12 luni. Pentru a doua lună consecutiv, în jur de 60% dintre participanți anticipează majorarea prețurilor proprietăților rezidențiale în următoarele 12 luni”, se arată comunicatul CFA România.
În ceea ce privește impactul economic al COVID-19, urmărit începând de anul trecut, datele sondajului arată că peste 77% dintre respondenți anticipează că acesta se va resimți inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (35%) anticipează impactul până în trimestrul II al anului 2022.
În ceea ce privește orizontul de aderare a României la zona euro acesta este estimat de analiștii CFA pentru anul 2030.