Principalele cheltuieli din timpul sarcinii și în primul an de viață al bebelușului ajung la suma de 11.080 de lei, iar părinții care își permit să cheltuie pentru produse mai avansate, scot din buzunare chiar și 16.420 de lei.
Experții site-ului Picodi.com au împărțit lista de cumpărături în șapte categorii tematice. Anumite produse au fost trecute însă pe lista extinsă de cheltuieli, în condițiile în care acestea nu ar reprezenta elemente indispensabile în viziunea celor care au realizat studiul.
Potrivit sursei citate, schimbarea garderobei cu articole vestimentare mai elastice sau cu mărimi mai mari va fi inevitabilă în timpul sarcinii. De altfel, setul de bază al hainelor de sarcină costă aproximativ 860 de lei.
„Setul extins (1.350 de lei) include accesorii care i-ar fi de ajutor viitoarei mămici: o pernă specială pentru somn, detector de frecvență cardiacă fetală și un cântar inteligent”, au adăugat experții.
Specialiștii site-ului de specialitate susțin că bagajul care trebuie pregătit pentru spital constă în articole necesare mamei și bebelușului nou-născut pe toată durata internării, astfel că versiunea de bază costă aproximativ 180 de lei, iar versiunea premium – 350 de lei .
„Bagajele pentru spital pot fi pregătite de către mamă, sau există opțiunea de a le cumpăra direct de la magazin”, se menționează în analiza transmisă Gândul.ro.
Potrivit acesteia, și pregătirea căminului pentru noul membru din familie necesită schimbări semnificative.
În acest context, un pătuț cu saltea și plapumă, masă schimbătoare, scaun înalt, cadă, sticle, tetine, accesorii pentru îngrijire, pentru toate acestea noii părinți pot scoate din buzunar chiar și 2.340 de lei.
„În versiunea avansată, adică cu monitor pentru bebeluși, bouncer electronic, încălzitor de sticle și alte accesorii, schimbările casei se vor ridica la costul 3.970 de lei”, susțin specialiștii.
Articolele legate de transportul copilului reprezintă și ele o cheltuială destul de piperată. Mai exact, un cărucior de clasă medie 2 în 1 și un scaun auto cu funcția de purtător de copii ajung la costul total de aproximativ 730 de lei.
Pe de altă parte, un cărucior de înaltă calitate, un purtător de copii și un înveliș vor crește suma facturată fericiților părinți până la 2.620 de lei.
Și oferta anuală de produse cosmetice, produse de curățare și scutece poate costa de la 3.150 la 3.260 de lei, în funcție de ce posibilități financiare dispune familia.
Experții sursei citate susțin că au mai calculat totalul costurilor cu alimentele, după perioada de minimum șase luni de alăptare. Ei spun că acestea reprezintă aproximativ o treime din totalul cheltuielilor (2.890 de lei).
„Evident, mâncarea de top ar fi mai scumpă (3.470 de lei)”, au adăugat specialiștii site-ului.
În ceea ce privește îmbrăcămintea bebelușului, proaspeții părinți, încadrați în categoria celor cumpătați, pot cheltui numai 930 de lei pe acest segment.
„Cu toate acestea, cu o abordare mai sensibilă, hainele pentru copii pot costa până la 1.400 de lei în primul an din viața copilului”, au mai precizat experții.
Datele statistice oficiale, citate de specialiștii care au întocmit analiza, spun că, la noi în țară, salariul mediu din luna februarie a anului 2020 totaliza 3.294 de lei.
„Asta înseamnă că pentru achiziționarea unui set de produse de bază pentru nou născut, ar trebui să fie alocat 3,5 din salariul mediu”, precizează oficialii site-ului.
Tot în acest context, pentru copiii de până la doi ani, alocațiile ajung la suma de 300 de lei, iar 150 sunt alocați pentru copiii de până la 18 ani.
În mod similar României arată situația părinților din Portugalia (3,7 din salariu), din Spania (3,2) și din Ungaria (3,2).
În Ucraina și Belarus, pe de altă parte, produsele similare au o valoare de 9, respectiv 8 din salariile medii net.
Pentru comparație, în Germania setul de produse valorează 1,2 din salariul mediu (având în vedere prețurile locale).
Sondajul s-a bazat pe prețurile de vânzare din marile magazine online din România și din alte țări din luna mai 2020.
„Datele privind remunerația medie provin de pe site-urile de stat ale statelor sau ale ministerelor relevante”, au conchis cei care au realizat analiza.