ANALIZĂ. Ce-au făcut pandemia de COVID-19 și maturizarea pieței din serviciile de administrare a personalului. Câți șomeri avem acum și care sunt prioritățile la angajare

ANALIZĂ. Ce-au făcut pandemia de COVID-19 și maturizarea pieței din serviciile de administrare a personalului. Câți șomeri avem acum și care sunt prioritățile la angajare
Publicat: 30/04/2020, 14:50

După o ascensiune fulminantă (creștere de 337% în 2018 față de 2009), piața locală a serviciilor de HR ar urma să cunoască în acest an o creștere negativă de 735 milioane lei.

Conform unei analize a KeysFin transmisă Gândul.ro, 2020 ar fi primul an de corecție al industriei de administrare a personalului din ultimul deceniu analizat, ca urmare a maturizării pieței și a pandemiei de COVID-19.

La noi în țară, cifra de afaceri a furnizorilor de servicii de administrare a personalului s-a majorat cu 12,3% în 2018, în comparație cu anul precedent, și a depășit cu aproape 337% nivelul din 2009.

Concret, la final de 2018, aceasta însuma 4,2 miliarde de lei, iar pentru 2019 analiștii companiei mai sus amintită estimează apropierea de pragul de 4,9 miliarde de lei, urmând ca în anul curent să scadă.

„Serviciile de HR s-au numărat printre industriile cu o ascensiune fulminantă în economia locală, iar analizele noastre din ultimii ani, dedicate acestui domeniu, au arătat atât trendul de creștere, cât și de diversificare a serviciilor”.

„Iată însă că momentul maturizării a sosit: vor rămâne business-urile solide, cu un istoric în spate, know-how și clienți importanți, iar companiile mici de pe această piață, fără putere logistică și mai ales financiară, fie se vor reorienta spre servicii adiacente, fie vor dispărea.

„În 2020, cuvântul de ordine va fi reinventare, indiferent de tipul de business, însă noi mizăm pe capacitatea unei industrii aflată până acum în plină dezvoltare de a găsi soluții salvatoare“, a declarat Roxana Popescu, managing director al renumitului furnizor de soluții de business information.

Aproximativ 3.500 de firme activau la finalul anului 2019 în piața locală de servicii de resurse umane (grupa CAEN 78), potrivit analizei sursei citate.

Rezultatul net (profit minus pierdere netă) al furnizorilor de servicii HR a avansat cu 3,3% în comparație cu anul 2017 și a depășit cu 823% nivelul din 2009, la 228 milioane de lei în 2018.

Dintre cele aproape 3.460 de companii analizate, mai mult de jumătate, respectiv 1.795 au înregistrat profit (52%), 1.119 au avut pierderi (32%), restul raportând un rezultat nul în 2018.

Numărul de angajați din domeniu însuma 54.500 în 2018, cu 4% mai puțini comparativ cu anul 2017.

Schimbare la 180 de grade de-a lungul a doar trei ani

Cu doar trei ani în urmă, specialiștii furnizorului de soluții de business information punctau într-o analiză similară criza acută de personal și provocarea companiilor de a găsi angajați profesioniști într-o economie în care cererea de personal întrecuse de mult oferta.

Iată însă că, în numai trei, situația s-a schimbat radical. În prezent vorbim de șomajul tehnic sau de suspendarea contractului de muncă care au devenit o realitate pentru peste un milion de români.

Concret, potrivit datelor Ministerului Muncii, pe 29 aprilie erau înregistrate 1.027.117 de contracte de muncă suspendate cu 327.200 în industria prelucrătoare (32%), 185.000 în comerț (18%) și 115.000 (11%) în hoteluri și restaurante.

Potrivit metodologiei de calcul a ratei șomajului, numărul de contracte de muncă suspendate raportat la populația activă (9,1 milioane de persoane în T3 2019 potrivit INS) este în prezent la 11%.

Măsura sprijină temporar companiile puternic afectate de pandemie, care aveau nevoie să dispună de această facilitate pentru a-și păstra angajații pe termen foarte scurt.

Spre deosebire de caracterul temporar al suspendărilor, îngrijorătoare este evoluția contractelor de muncă încetate (creștere de 143% față de 30 martie), la aproape 271 de mii în 29 aprilie.

Potrivit analizei, numărul de șomeri (15-74 ani) a crescut și el semnificativ în martie 2020 la 410.000, rata șomajului majorându-se cu 0,7 puncte procentuale față de februarie (minimul anilor ‘90), la 4,6%.

În plus față de acordarea posibilității de a încadra angajații în șomaj tehnic, Executivul de la București a mai luat și alte măsuri de susținere a companiilor locale.

Vorbim aici de amânarea achitării ratelor, IMM Invest (cu aplicabilitate limitată la doar 40.000 firme – potrivit datelor agredate de furnizorul de soluții de business information, doar 5% din totalul companiilor care și-au raportat rezultatele financiare la 2018), respectiv bonificația de 10% oferită pentru plata la zi a impozitului trimestrial.

Totodată, decizia Băncii Naționale a României de a cumpăra titluri de stat constituie măsura cu cel mai consistent impact pozitiv.

„Totuși, industria serviciilor de HR are nevoie de noi angajări, care să fie derulate prin companiile din domeniu”.

„Ritmul reluării activității economice depinde însă majoritar de un sprijin guvernamental real, care să motiveze companiile locale să își extindă activitatea și să facă angajări.

„(…) Este necesar un program guvernamental investițional masiv, bine țintit din punct de vedere strategic spre industria prelucrătoare și servicii (pentru asigurarea producției locale a bunurilor și serviciilor de bază: alimente, echipamente, sănătate, educație și securitate) agricultură (având în vedere condițiile meteo nefavorabile) și mai ales pentru susținerea avansului tehnologizării și a digitalizării economiei românești.

„Totodată o reducere temporară a fiscalității (contribuții), dacă nu chiar o suspendare după modelul altor state europene ar reprezenta o adevărată gură de oxigen pentru mediul de afaceri local”, spun analiștii sursei citate anterior.

Piață reală ar avea +70,5 de milioane de lei dacă ar fi luate în calcul platformele online

Conform datelor agregate de sursa citată, în vârful clasamentului companiilor din domeniu, în funcție de cifra de afaceri din 2018, a apărut o rocadă. Lugera&Makler SRL devine lider de piață, depășind cu doar 762.000 de lei Adecco Resurse Umane SRL (principalul jucător în 2017).

Astfel, cifra de afaceri a companiei aflate în top a fost de peste 321 milioane lei, cumulând 7,6% din totalul pieței.

Clasamentul principalelor trei companii de servicii HR este completat de Manpower HR SRL, cu 195,6 milioane lei respectiv 4,6% din total.

Analiza nu include însă performanța unor companii precum Ejobs Group SRL sau Bestjobs Recrutare SA, acestea având ca principal domeniu de activitate coduri CAEN aferente sectorului de IT&C.

Dacă și acestea ar fi luate în considerare, cifra de afaceri a industriei ar crește cu peste 70,5 de milioane de lei în 2018.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Ungurii îți ridică mașina și ți-o vând. Avertisment pentru șoferii români. Legea e lege
Monica Anghel este de nerecunoscut. Cântăreața s-a transformat total
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Care sunt plajele cu cel mai alb nisip din lume?