Analiză Tradeville: cum va influența economia României o prăbușire a rublei

Analiză Tradeville: cum va influența economia României o prăbușire a rublei
Publicat: 17/12/2014, 16:36

„Nici variabilele cu care este corelată deprecierea monedei rusești – declinul cotațiilor petrolului și aprecierea dolarului american – nu se conturează ca elemente destabilizatoare ale economiei românești. În ceea ce privește declinul abrupt al cotațiilor petrolului, prețurile combustibililor locali sunt, de regulă, relativ inelastice, mai ales atunci când cotațiile internaționale scad. Aprecierea dolarului american nu are efecte, în condițiile în care România nu este o economie emergenta cu deficite impresionante ale contului curent și, mai mult, nu a experimentat în ultimii ani vreo euforie a unor intrări masive de capital străin care să riște o decontare violentă într-un mediu al unui dolar american tot mai puternic”, apreciază Nichișoiu, care ocupă poziția de global macro strategist la Tradeville.

Moneda rusă s-a depreciat cu 50% față de nivelul de la sfârșitul lunii iunie, iar prețul petrolului Brent a coborât sub 60 de dolari pe baril, cel mai jos nivel din 2009 până în prezent, după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anunțat că nu va reduce producția, în pofida cererii slabe.

În acest context, în noaptea de luni spre marți, banca centrală a Rusiei a crescut dobânda de politică monetară de la 10,5% la 17%. În aceste condiții, indicele bursier RTS a coborât la cel mai scăzut nivel din martie 2009.

„Pentru rublă, pe termen mai lung, perspectivele rămân sumbre. Deprecierea acesteia ar putea să ia o pauză dacă petrolul se stabilizează, iar dolarul american se corectează negativ. Însă, atât declinul cotațiilor petrolului, cât și aprecierea dolarului american reprezintă fenomene structurale, cu un trend dificil de inversat”, a arătat Nichișoiu.

Deprecierea rublei s-a transformat într-o criză valutară la începutul acestei săptămâni, când, deși banca centrală a ridicat substanțial dobânda cheie la 17%, rubla a pierdut în numai câteva ore aproape o treime din valoare în raport cu dolarul american.

„Foarte probabil, banca centrală va interveni direct în piața valutară și/sau va majoră dobânzile din nou, dar evoluția viitoare a rublei va ține mai degrabă de contextul global-macro, în general, și de cotațiile petrolului, în particular. Determinanții interni ai deprecierii sunt nesemnificativi. Motivația investitorilor de a retrage capitaluri din Rusia pe filiere pur geopolitice este probabil să se fi diminuat puternic în ultimele câteva luni. Influența administrației politice de la Kremlin în activitatea economică nu s-a simțit aproape deloc în acest an. De asemenea, banca centrală a Rusiei, sub conducerea Elvirei Nabiullina, a luat decizii coerente și prudente”, a continuat analistul Tradeville.

El notează, în schimb, că rubla este lovită de factori externi puternici, în primul rând cotațiile petrolului, cu care moneda este corelată direct și puternic, și care au pierdut aproape jumătate din valoare în ultimele luni.

„În SUA, Rezervă Federală se apropie de prima creștere a dobânzii cheie după 2006, iar această perspectivă antrenează o apreciere puternică și generalizată a dolarului american – o premisă, din nou, negativă pentru valutele emergente, inclusiv pentru rublă”, a conchis Nichișoiu.

Dolarul s-a apreciat și miercuri în raport cu moneda unică europeană, cu 0,3%, iar cursul a coborât la 1,25 dolari/euro.

Cei mai bogați 20 de oameni din Rusia au pierdut 10 miliarde de dolari luni și marți, în urma declinului rublei și a scăderii acțiunilor la bursă, iar de la începutul anului aceștia au rămas fără 62 de miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.

În luna martie, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au decis să limiteze accesul companiilor din Rusia la finanțare, după anexarea Peninsulei Crimeea.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Marea legendă a muzicii a murit. Oamenii l-au iubit. A fost un monstru sacru
Serialul care spulberă audiența Netflix. Cine dă marea lovitură
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Cercetătorii au aflat, în sfârșit, de ce câinii se scutură atunci când sunt uzi