Analiză. Din cauza pandemiei, investițiile străine au scăzut cu 42% la nivel mondial. Există și țări care au înregistrat creșteri
Investițiile străine directe (ISD) s-au redus cu 42% în 2020, de la 1,5 trilioane de dolari în 2019 la 859 miliarde de dolari. China, India, Japonia și Israelul sunt printre țările care au consemnat creșteri. În ceea ce ne privește, scăderea este de aproape două treimi.
Un asemenea nivel de diminuare a ISD nu a mai fost întâlnit din anii 1990 și este cu mai mult de 30% sub pragul atins în criza financiară globală din 2008-2009, potrivit unui raport prezentat la Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD).
„Efectele pandemiei asupra investițiilor vor persista”, a declarat James Zhan, directorul diviziei de investiții al UNCTAD. „Este probabil ca investitorii să rămână prudenți în angajarea de capital către noi active productive în alte țări.”
Marii perdanți ai investițiilor străine directe
Statele Unite au înregistrat o scădere de 49% a ISD, cu aproximativ 134 miliarde de dolari. Declinul a avut loc în primul rând în domenii precum comerțul cu ridicata, serviciile financiare și industria prelucrătoare.
În Europa, investițiile au scăzut cu două treimi față de cele 344 miliarde dolari din 2019. Marea Britanie și Italia au fost cele mai afectate (cu scăderi de 100%) urmate de Rusia (-96%) și Germania (-61%). În ceea ce privește România, avem o diminuare cu aproape două treimi: conform datelor BNR, pentru primele 11 luni ale lui 2020 am înregistrat investiții de 1,8 miliarde euro față de 4,5 miliarde, în intervalul similar din 2019.
Scăderea a fost una inegală în regiunile în curs de dezvoltare: -37% în America Latină și Caraibe, -18% în Africa și -4% în țările în curs de dezvoltare din Asia.
Marii câștigători ai investițiilor străine directe
În ceea ce privește națiunile individuale, China a fost cel mai mare beneficiar de ISD din lume, fluxurile către gigantul asiatic crescând cu 4%, până la 163 miliarde de dolari.
India, o altă economie majoră emergentă, a înregistrat, de asemenea, o creștere pozitivă (13%), stimulată de investițiile în sectorul digital.
Un plus de investiții s-a consemnat și în Israel (de la 18 miliarde dolari la 26 miliarde dolari) și Japonia (de la 15 miliarde dolari la 17 miliarde dolari).
Există și în Europa exemple pozitive, cum ar fi cazul Suediei, unde s-a ajuns de la 12 miliarde dolari în 2019 la 29 miliarde dolari, anul trecut, ori Spania, cu un plus de 52%.