Prima pagină » Economic » Analize » Studiu. Pandemia i-a îndepărtat pe români de dentiști. Jumătate nu merg nici măcar la un control anual

Studiu. Pandemia i-a îndepărtat pe români de dentiști. Jumătate nu merg nici măcar la un control anual

Studiu. Pandemia i-a îndepărtat pe români de dentiști. Jumătate nu merg nici măcar la un control anual

Un sfert dintre români merg mai rar de o dată pe an la dentist iar peste 15% își propun să nu acceseze deloc serviciile stomatologice în următoarea perioadă. Situația vine în contextul pandemic dificil, care a obligat clinicile anul trecut, timp de două luni, să rezolve doar urgențele.

Datele au fost centralizate într-un studiu de piață reprezentativ național, realizat în luna ianuarie, pentru al treilea an consecutiv, de către Kantar. Se remarcă faptul că procentul pacienților români care și-au ales medicul pe baza recomandărilor a scăzut considerabil, însă a rămas constantă alegerea într-o proporție foarte mare (85%) pe criteriul încrederii.

Conform studiului, principalul motiv al vizitelor la medicul stomatolog, pentru cei care au ajuns totuși acolo, a fost consultația (61%), controlul de rutină fiind în creștere cu 10% față situația ultimilor ani.

Următoarele motive menționate au fost tratarea cariilor (51%), detartrajul (36%), radiografiile (34%) și extracțiile dentare (26%). Au trecut în plan secund cele care au ținut de estetica dentară – albirile și coroanele dentare au fost în scădere cu 4, respectiv 2 procente.

Schimbări în comportamentul pacienților

„După eforturi susținute de-a lungul anilor în educația pacienților, am asistat odată cu declararea pandemiei și restricțiilor din domeniul nostru la schimbarea comportamentului pacienților în direcția conștientizării mai scăzute a nevoii și afecțiunilor, cu atât mai mult cu cât a existat o frecvență redusă de vizită. Este primul dintre motivele pentru care românii nu vin la dentist și nu lipsa de bani, timp sau din teamă”, a declarat Ionuț Leahu, CEO și fondator Clinicile Dentare Dr.Leahu.

Acesta consideră încurajator că intenția de a vizita un medic stomatolog în următoarele 12 luni este constantă iar cei care accesează serviciile stomatologice aleg, în procent covârșitor, pe baza încrederii în medic.

Conform datelor centralizate, în ceea ce privește intenția pacienților în următoarele 12 luni, 48% declară că este foarte probabil să ajungă la dentist. 73% dintre respondenți menționează printre motivele de non-considerare a unei vizite la dentist faptul că nu au probleme stomatologice. Cu toate acestea, o treime declară că vor investi o sumă anuală de 500 lei pentru servicii stomatologice și există, de asemenea, intenția în creștere semnificativă de a aloca un buget anual între 500 – 1.000 lei pentru aceste servicii. Motivele pentru care pacienții vor lua în considerare vizita la medicul dentist vor fi pentru controlul general (75%), tratamentul cariilor (55%) și radiografii (44%).

Studiul Kantar a fost realizat în ianuarie 2021, la nivel național, pe un eșantion de 1.000 de persoane și prezintă comportamentul pacientului român în ultimul an.