Anca Dragu: Avem discuții cu FIRME străine prezente în România care sunt interesate să treacă Prutul
Republica Moldova poate fi și ea o piață de interes pentru companiile străine care sunt deja în România și care vor să-și extindă afacerile în regiune, declară la RFI guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu.
Foarte important la nivelul țării este să ne uităm la o predictibilitate a politicii fiscal-bugetare în Republica Moldova, pentru că asta ar da încredere investitorilor. Da, avem nevoie de investitori. Avem discuții în special cu companiile străine care sunt deja prezente în România. Sunt interesate și să treacă Prutul și să vină cu investiții în Republica Moldova, pentru că aceste companii deja înțeleg zona, înțeleg foarte bine regulile. Adică e mai puțin probabil ca o companie care acum este situată în Londra, să zic, să se gândească să vină direct la Chișinău, dar pentru o companie care deja funcționează în România… mai ales în acest context în care începem negocierile pentru aderarea la UE, spune Anca Dragu.
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei crede că „important este pentru Republica Moldova, dacă ne uităm ce să învețe din România, să păstreze o stabilitate fiscal-bugetară, predictibilitatea politicilor fiscale, să fie generoasă cu investitorii, în general, indiferent de natura capitalului și capitalul local trebuie cu siguranță stimulat”.
Și foarte important, politica fiscal-bugetară, în sensul de buget național, acolo avem nevoie de predictibilitate, în orice țară din lume, pentru că altfel, derapajele bugetare înseamnă inflație, înseamnă pericole pentru mediul investițional, în general, încheie Dragu.
Inflaţia în Republica Moldova a scăzut de la 34% la 4%
Potrivit guvernatorului BNM, inflația în Republica Moldova a scăzut de la un vârf de peste 34% în octombrie 2022 la puțin peste 4% în februarie. Aceasta susține că ținta de inflație de 5% pe anul 2024 este fezabilă.
Avem ținta de 5%, cu un coridor de plus minus 1,5 puncte procentuale, deci suntem în acest coridor. Această țintă și coridorul sunt corelate cu potențialul de creștere economică a țării (…). Anticipăm să rămânem sub 5% în 2024, cam asta este prognoza noastră de bază. Sigur, întotdeauna, prognoza poate suferi modificări, în funcție de factori exogeni, care sunt dincolo de controlul Băncii Naționale, a menționat Dragu.
CITEȘTE ȘI:
Cum a devenit Anca Dragu cetățean al Republicii Moldova atât de repede. Explicația Maiei Sandu