DNA a deschis o anchetă vizând posibile fraude în cazul CFR SA (Infrastructură) și Tarom, după ce Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a finalizat la sfârșitul anului trecut anchetele la cele două companii, a declarat miercuri ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.
„Dosarele sunt în lucru pe masa procurorilor DNA. Peste 1.000 de vagoane ale CFR SA nu au putut fi identificate fizic la momentul controlului. O parte din ele există în hârtii. Corpul de Control a cerut Consiliului de Adminsitrație (al CFR SA) să stabileasă unde sunt aceste vagoane și să stabilească persoanele care au produs prejudiciul. Vrem să recuperăm prejudiciul”, a declarat Ramona Mănescu, fără să precizeze valoarea estimată a pagubelor.
Mănescu a estimat că la sfârșitul acestei luni va fi gata raportul Curții de Control făcut la CFR și care va stabili valoarea prejudiciului în urma neregulilor de la CFR. Ea și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu activitatea actualului director al CFR SA (George Micu n.n.).
„Consiliul de Administrație (al CFR SA) este mulțumit de directorul general. Eu sunt foarte nemulțumită de directorul general și de Consiliul de Administrație”, a spus Mănescu, într-o intervenție telefonică la o televiziune de știri. Întrebată de ce nu ia măsuri, ministrul Transporturilor a precizat că legea o obligă în astfel de cazuri să urmeze anumite proceduri. „Sper să nu mai dureze mult. Fiecare zi înseamnă pierderi pentru companie”, a adăugat ministrul Transporturilor.
Bonusuri nelegale pentru membrii fostului CA al Tarom
În cazul Tarom, Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a descoperit, printre altele, că membrii fostului Consiliu de Administrație al Tarom, schimbat anul trecut, au încasat bonusuri ilegale.
„La Tarom este vorba de nerespectarea prevederilor legale în domeniul achizițiilor publice, infracțiuni de abuz în serviciu, atribuirea către membrii CA a unor bonusuri nelegale. Aceasta s-a întâmplat în cazul vechiului Consiliu de Administrație al Tarom, acela care a fost schimbat. Este vorba de prejudicii. Nu atât de mari ca la CFR SA. Am sesizat instituțiile abilitate”, a explicat ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.
În noiembrie anul trecut Ministerul Transporturilor a revocat Consiliul de Administrație al Tarom, din care făceau parte bancherul Dan Pascariu (președintele consiliului), fostul astronaut Dumitru Prunariu, Valentin Macec, fost consilier al lui Ovidiu Silaghi, fostul ministru al transporturilor, Ciprian Ladunca, director financiar și vicepreședinte al Metlife Alico România, omul de afaceri Marius Ghenea, proprietarul magazinelor online PC Fun și PC Garage. Anterior, Nicolae Demetriade, unul dintre reprezentanții CA-ului Tarom și director executiv, își dăduse demisia.
După instituirea managementului privat la Tarom, în noiembrie 2012, la vârful conducerii au existat tensiuni și neînțelegeri între consiliul de administrație și directorul general.