ANCOM ia atitudine împotriva „metodei Robu”: Desființarea rețelelor aeriene de telecomunicații, cu întreruperea serviciilor, nu este o abordare sustenabilă

ANCOM ia atitudine împotriva „metodei Robu: Desființarea rețelelor aeriene de telecomunicații, cu întreruperea serviciilor, nu este o abordare sustenabilă
Publicat: 25/04/2019, 15:55

„Este îngrijorător faptul că, deși cu eforturi susținute a fost creat un instrument legislativ eficient pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicații, și anume Legea nr.159/ 2016, privind regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice, ne aflăm astăzi în situații critice, în care utilizatorii nu mai beneficiază de servicii de telefonie sau internet din cauza unor intervenții în forță. Reiterez faptul că atât autoritățile publice, cât și operatorii de comunicații au la dispoziție cadrul legal în limitele căruia să acționeze și îi îndemn să înțeleagă și să pună în practică drepturile și obligațiile care le revin conform legii. ANCOM va continua să se implice în buna funcționare a pieței, vom continua să emitem legislația secundară necesară și să îi informăm pe toți actorii implicați în aplicarea ei”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

În conformitate cu cadrul european de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice, furnizarea de rețele de comunicații electronice se realizează în mod liber, pe baza regimului de autorizare generală.

În cazurile în care autoritățile publice au dezvoltat, individual sau în parteneriat public – privat, canalizații subterane pentru instalarea rețelelor de comunicații electronice, migrarea rețelelor de comunicații în subteran trebuie să se facă potrivit unui calendar convenit între operatori și autoritățile locale în baza unui plan de reinstalare, plan care ar trebui avut în vedere în procesul de dezvoltare a rețelei de canalizație, permițând astfel o programare realistă a activităților necesare pentru mutarea rețelelor.

În situațiile în care nu există o alternativă subterană care ar putea fi utilizată de către furnizorii de rețele de comunicații electronice, pentru migrarea în subteran a rețelelor instalate aerian, ANCOM și-a declarat sprijinul, prin instrumentele legale de care dispune, în vederea implicării active a autorităților locale în construirea acestor alternative subterane, măsuri prin care s-ar putea atinge atât obiectivele urbanistice ale comunității locale, cât și posibilitatea desfășurării unor activități care ar putea genera venituri la bugetul local.

Activitățile aferente migrării în subteran a unei rețele de comunicații electronice instalată aerian nu se realizează prin reutilizarea cablurilor și echipamentelor existente, menționează comunicatul, necesitând o bună planificare și presupunând mai degrabă instalarea unei noi rețele. Acestea includ, pe lângă lucrările de instalații pentru care este necesară autorizația de construire, proiectarea, atât a infrastructurii fizice (tubulatură, camere de tragere) cât și a rețelei propriu-zise de comunicații electronice (cabluri, echipamente), evaluarea și achiziționarea elementelor de infrastructură și de rețea necesare, transportul și instalarea lor în teren, efectuarea de teste și măsurători și în final punerea în funcțiune a noului segment de rețea subterană, anterior dezafectării rețelei aeriene, cu scopul păstrării continuității furnizării serviciului.

„Măsurile de desființare a rețelelor aeriene, cu întreruperea furnizării serviciilor de comunicații către utilizatorii finali, nu pot constitui, în opinia noastră, o abordare sustenabilă, inclusiv în raport cu interesele majore ale comunităților locale. Trebuie să ne amintim că accesul facil la comunicațiile electronice constituie baza tuturor sectoarelor unei economii moderne și inovatoare, contribuind esențial la creșterea calității serviciilor publice, cu precădere în educație, sănătate sau administrație locală. Noi, la ANCOM, ne-am exprimat în mai multe rânduri disponibilitatea de a media un dialog între autoritățile locale și operatori, pentru a găsi soluțiile potrivite pentru ambele părți, astfel încât impactul trecerii rețelelor de comunicații în subteran să fie minim asupra utilizatorilor”, a adăugat președintele ANCOM.

Este deosebit de important ca între aplicarea normelor de urbanism și promovarea concurenței să existe un anumit echilibru, care să susțină dezvoltarea de noi infrastructuri fizice pentru rețele și servicii de comunicații electronice și să asigure în același timp respectarea regulilor de dezvoltare urbană.

În Timișoara dar și în București autoritățile locale au tăiat cablurile de furnizare a serviciilor de internet aeriene, în încercarea de a determina furnizorii să recurgă la rețele subterane, dar în acest context clienții au suferit întreruperi ale serviciilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Stevie Nicks, Regina Rock and Roll-ului. „Muzica este dragostea vieții mele, dar am fost gata...
×