ANCOM propune reducerea drastică a tarifelor de interconectare pentru telefonie. Cât ar putea să coste o convorbire

ANCOM propune reducerea drastică a tarifelor de interconectare pentru telefonie. Cât ar putea să coste o convorbire
Publicat: 29/08/2013, 15:19
Actualizat: 03/10/2018, 01:54

ANCOM propune reducerea drastică a tarifelor maxime de interconectare la telefonie începând cu l ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenți/minut la 0,86 eurocenți/minut pentru apelurile la puncte mobile și de la 0,67 eurocenți la 0,15 eurocenți/minut pentru cele fixe.

„ANCOM a publicat astăzi (joi, n.r.) spre consultare publică tarifele maxime propuse pentru serviciile de interconectare în vederea terminării apelurilor telefonice la puncte fixe și mobile, determinate pe baza unor modele de calculație a costurilor. Autoritatea propune ca de la 1 ianuarie 2014 tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe să scadă de la 0,67 eurocenți/minut la 0,15 eurocenți/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenți la 0,86 eurocenți/minut”, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Tarifele maxime vor deveni obligatorii pentru toți furnizorii de rețele din România, identificați cu putere semnificativă pe piețele de terminare a apelurilor la puncte fixe și mobile din România, respectiv 51 de furnizori de rețele fixe și 6 furnizori de rețele mobile.

La fel ca până acum, tarifele de terminare nu sunt diferențiate în funcție de tehnologia utilizată (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar în care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, rețele naționale sau internaționale).

„Tarifele de interconectare rămân cheia competiției în telecom. Pe piața de terminare fiecare operator are un monopol natural și de aceea este nevoie să reglementăm aceste tarife, iar datele din piață demonstrează că nivelurile stabilite de ANCOM în ultimii 10 ani au stimulat concurența, inovația și investițiile în piața de comunicații din România. Sub presiunea concurenței, tarifele medii pentru apeluri au scăzut de 7 ori, iar consumul a crescut exponențial”, a declarat, în comunicat, Cătălin Marinescu, președintele ANCOM.

Potrivit sursei citate, concurența a condus spre tarife tot mai mici – în prezent consumatorii români plătesc unul dintre cele mai mici tarife medii la nivelul Uniunii Europene – 1,9 eurocenți/minut – dar a și stimulat operatorii de comunicații să realizeze investiții masive în dezvoltarea unor rețele tot mai eficiente și în furnizarea de noi servicii, precum cele de internet în bandă largă.

În plus, anticipând evoluțiile viitoare ale pieței de comunicații din România, furnizorii de rețele de comunicații mobile și-au majorat substanțial anul trecut portofoliile de frecvențe radio. La rândul lor, furnizorii de rețele de comunicații fixe au investit în rețele performante, capabile să ofere clienților viteze de acces la internet, la nivelul celor stabilite de Uniunea Europeană în Agenda Digitală.

Tariful de terminare reprezintă prețul plătit pe piața de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în rețeaua căruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori. Întrucât acest preț se regăsește în tariful perceput utilizatorului final care inițiază apelul, practicarea unor tarife de terminare excesive în raport cu costurile furnizării eficiente a serviciilor poate prejudicia concurența la nivelul pieței de telefonie și denaturează comportamentul de consum al utilizatorilor.

Din acest motiv, pentru a obține valorile corecte ale tarifelor de terminare, ANCOM a calculat costurile eficiente ale furnizării serviciilor, utilizând ipoteze de lucru în conformitate cu legislația din România, informațiile transmise de furnizorii de rețele, precum și cele mai bune practici de modelare de la nivelul Uniunii Europene, modelele fiind deja consultate public în cursul trimestrului IV 2012.

„Am convingerea că aceste măsuri vor da un suflu nou concurenței și vor stimula astfel dezvoltarea unor rețele din ce în ce mai performante, folosite tot mai intens de către tot mai mulți utilizatori, pentru servicii mai multe și mai diversificate”, a arătat președintele ANCOM.

Măsurile supuse consultării publice prevăd noi plafoane tarifare și pentru alte servicii de comunicații electronice reglementate, respectiv serviciile de tranzit național al apelurilor, serviciile auxiliare de interconectare oferite de toți furnizorii de rețele de comunicații, serviciile de linii închiriate segmente terminale și serviciile de backhaul pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.

Documentele pot fi consultate pe pagina de internet a ANCOM. Ca urmare a perioadei de consultare publică și analizare a observațiilor și informațiilor primite, conform normelor cadrului european de reglementare în domeniu și legislației din România, pot avea loc eventuale ajustări ale tarifelor propuse.

De asemenea, ANCOM urmează să notifice Comisiei Europene și autorităților naționale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de măsuri propuse, împreună cu motivele care stau la baza acestor măsuri. Comisia Europeană și celelalte autorități de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii și observații în termen de o lună de la data notificării, de care ANCOM va trebui să țină seama în cel mai înalt grad. Intrarea în vigoare a măsurilor este preconizată pentru 1 ianuarie 2014.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Reguli la bloc 2024. Asociația de proprietari te obligă. Vei fi sancționat
Ajutor de stat pentru montarea repartitoarelor de încălzire, Cine îi primește
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Primul Nobel românesc. Povestea fabuloasă a geniului Palade