Angajatorii din România spun că le este greu să acopere posturile vacante
Criza de talente de pe piața muncii continuă pentru al șaptelea an consecutiv, circa 34% dintre angajatori întâmpinând, în momentul de față, dificultăți în ocuparea posturilor vacante din cadrul companiilor pe care le conduc, conform unui studiu realizat de către reprezentanții agenției de ocupare a forței de muncă Manpower.
Numărul angajatorilor care se confruntă cu această problemă la nivel global este același cu cel din 2011, dar este în creștere față de 2010 atunci când 31% dintre ei întâmpinau dificultăți în ocuparea posturilor vacante. Cu toate acestea, numărul lor este mai mic decât în 2007, atunci când 41% dintre angajatori găseau cu greu un candidat potrivit pentru ocuparea unei funcții în cadrul firmelor lor.
Potrivit aceluiași studiu, peste jumătate dintre angajatori consideră că deficitul de personal talentat nu are consecințe grave asupra clienților și investitorilor companiilor pe care le conduc, în creștere față de anul 2011, când doar 36% dintre ei considerau că nu sunt afectați de o astfel de problemă.
FOTO: Manpower
„Chiar dacă angajatorii nu văd o problemă în a lăsa funcții importante neocupate în prezent, această prioritate va reveni în atenția lor în viitor, atunci când rata șomajului probabil va scădea, iar personalul talentat va fi mai greu de găsit”, a declarat Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup România.
„Angajatorii trebuie să-și elaboreze planurile pe termen lung, pentru că nu vor putea forma o forță de lucru competentă imediat ce economia începe să-și revină. Competența trebuie angajată acum, pentru că nu va fi disponibilă în mod automat atunci când vor avea nevoie de ea”, a mai explicat reprezentantul companiei.
Topul statelor în care personalul talentat se găsește foarte greu
La nivel global, circa 34% dintre angajatori susțin că au dificultăți în găsirea persoanei potrivite pentru ocuparea unui post vacant din cadrul companiilor pe care le conduc.
În cazul României, numărul lor depășește media globală. Cu probleme mai mari se confruntă vecinii bulgari care se află pe locul al treilea în topul statelor în care angajatorii găsesc cel mai greu persoane potrivite pentru ocuparea posturilor vacante.
În schimb, în Ungaria situația este mai bună decât în România sau în Bulgaria, la nivelul acestui stat doar 34% dintre reprezentanții companiilor susținând că au dificultăți în momentul în care trebuie să acopere poziții rămase deschise.
FOTO: Manpower
Angajatorii din Japonia, a treia cea mai mare economie la nivel mondial, ocupă primul loc al clasamentului, ei întâmpinând în proporție de 81% dificultăți în acoperirea funcțiilor vacante. Ei sunt urmați în top, la doar 10 puncte procentuale distanță, de cei din Brazilia.
În cazul Spaniei, stat în care se înregistrează în momentul de față cea mai mare rată a șomajului din Uniunea Europeană (UE), de 25%, procentul angajatorilor care găsesc cu greutate un candidat potrivit pentru ocuparea unei funcții din cadrul companiilor pe care le conduc este de doar 9%, mai mic decât în Grecia unde se înregistrează a doua cea mai mare rată a șomajului din UE.
La polul opus se află Irlanda, unde doar 2% dintre patroni susțin că ar avea probleme în ocuparea posturilor vacante din cadrul companiilor lor.
De ce nu sunt ocupate posturile vacante
Unul dintre principalele motive pentru care candidații nu reușesc să ocupe posturile vacante este acela că ei nu dispun de calificările tehnice și practice necesare. Lipsa candidaților disponibili pe piața forțelor de muncă este și ea o problemă importantă.
Alți factori care îi împiedică pe candidați să obțină funcțiile dorite sunt și lipsa experinței și cea a calificărilor de comunicare. De asemenea, în 13% dintre cazuri candidații vor să obțină venituri mai mari decât cele oferite de către companii.
Lipsa persoanelor care sunt dispuse să lucreze cu jumătate de normă sau temporar și poziția geografică nefavorabilă pot fi reprezenta, la rândul lor, motive pentru care candidații nu reușesc să ocupe posturile vacante de pe piața muncii.