Prima pagină » Economic » Angela Merkel își motivează compromisul, François Hollande salută efectele acordului

Angela Merkel își motivează compromisul, François Hollande salută efectele acordului

Angela Merkel își motivează compromisul, François Hollande salută efectele acordului
Cancelarul Angela Merkel a apreciat vineri că a rămas "credincioasă" principiilor sale acceptând compromisurile destinate ajutorării țărilor din zona euro aflate în dificultate, în timp ce președintele François Hollande a salutat primele efecte ale acordului încheiat vineri dimineața.

Cancelarul Angela Merkel a apreciat vineri că a rămas „credincioasă” principiilor sale acceptând compromisurile destinate ajutorării țărilor din zona euro aflate în dificultate, în timp ce președintele François Hollande a salutat primele efecte ale acordului încheiat vineri dimineața, informează Mediafax, citând AFP.

„Eu cred că am realizat ceva important, dar am rămas credincioși filozofiei noastre, și anume nicio prestație fără ceva în schimb”, a apreciat cancelarul german, în a doua zi a summitului european de la Bruxelles.

„Rămânem în întregime în schema precedentă, adică prestație, ceva în schimb, condiționalitate și control”, a subliniat ea.

Șeful statului francez François Hollande și-a exprimat, în schimb, mulțumirea față de „efectele fericite” ale măsurilor hotărâte în noaptea de joi spre vineri.

Bursele europene înregistrau creșteri vineri dimineața, în urma acordului-surpriză încheiat în noaptea de joi spre vineri la Bruxelles între liderii zonei euro cu privire la posibilitatea recapitalizării băncilor prin fonduri de salvare europene, așa cum au solicitat Italia și Spania.

Așa cum au sperat Madridul și Roma, dobânzile împrumuturilor pe termen lung se destindeau foarte clar vineri dimineața. Randamentul spaniol scădea la 6,466%, față de 6,896% joi seara, iar cel italian se stabiliza la 5,865%, față de 6,182%.

Liderii zonei euro au încheiat un acord-surpriză în noaptea de joi spre vineri, încercând să ajute Italia și Spania să calmeze piețele, injectând 120 de miliarde de euro pentru relansarea economiei europene.

Aceste măsuri de stabilizare financiară se loveau până acum de opoziția mai multor țări, în special de a Germaniei.

La finalul summitului zonei euro, care s-a încheiat vineri dimineața, președintele UE Herman Van Rompuy a anunțat crearea până la sfârșitul anului a unui mecanism care să permită recapitalizarea directă a băncilor, în anumite condiții, prin fondurile de salvare FESF și MES.

Zona euro este totodată pregătită pentru o utilizare mai „suplă” a fondurilor de salvare în vederea „asigurării piețelor și obținerii stabilității în privința obligațiunilor suverane ale membrilor” săi, a adăugat Van Rompuy, un alt mod de a spune că FESF și MES ar putea cumpăra în mod direct titluri emise în contul datoriilor țărilor cu poziții fragile pe piețe.

Citește și