ANRE a amendat doi furnizori de electricitate și gaze pentru că nu au aplicat schemele de sprijin pentru plata facturilor

Publicat: 14 01. 2022, 11:00
Sursa foto: Shutterstock

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a sancționat Electrica Furnizare și Gaz Vest cu o amendă totală de 400.000 de lei pentru că cele două companii nu au aplicat schema de sprijin pentru facturile din noiembrie 2021.

Prin intermediul unui comunicat, ANRE aproape a finalizat controalele începute în 12 ianuarie la principalii furnizori de electricitate și gaze naturale.

„În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societăţile Electrica Furnizare şi Gaz Vest nu au aplicat clienţilor beneficiari schema de sprijin prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale, pentru luna noiembrie 2021, afectând astfel interesele economice ale clienţilor finali beneficiari ai schemei.

Pentru faptele săvârşite, societatea Electrica Furnizare a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 200.000 lei, iar societatea Gaz Vest cu amendă contravenţională în valoare de 200.000 lei”, informează ANRE.

 

De asemenea, Autoritatea le-a solicitat celor doi furnizori să refacă facturile aferente lunii noiembrie 2021 și să aplice schema de sprijin pentru consumatori.

Care sunt recomandările ANRE pentru clienții care întâmpină probleme

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a publicat, miercuri, procedura la care pot apela consumatorii care se simt nedreptățiți, subliniind că inspectorii săi continuă acțiunile de control la principalii furnizori de energie electrică și gaze naturale.

Reprezentanții ANRE au explicat, miercuri, printr-un comuncat de presă, cum trebuie să acționeze clientul final dacă are neclarități privind facturarea energiei electrice și a gazelor naturale.

Conform documentului autorității de reglementare, clienții finali care au neclarități privind facturarea energiei electrice și a gazelor naturale, trebuie să se adreseze furnizorului care a emis factura în discuție pentru clarificări, acesta având obligația transmiterii unei explicaţii clare şi uşor de înţeles a modului în care este calculată valoarea facturii, în special în cazul în care aceasta nu este bazată pe consumul real.

„În măsura în care apreciază că prin răspunsul formulat nu au fost aduse clarificările necesare, clientul final are posibilitatea să se adreseze ANRE sau altor instituții care au atribuții în acest sens, chiar și instanței de judecată”, a transmis ANRE.

ANRE recomandă clienților finali de energie electrică/gaze naturale:

  • să încheie o convenție de consum cu furnizorul de energie electrică/gaze naturale;
  • să solicite citirea lunară a contorului;
  • să verifice dacă facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis
  • să verifice în contract perioada în care trebuie transmis furnizorului indexul și să beneficieze de mecanismul autocitirii pentru a evita facturarea unui consum estimat şi ulterior regularizarea acestuia;
  • să verifice dacă facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis;
  • să nu ignore notificările transmise de furnizorul de energie privind modificarea condițiilor contractuale, în special modificarea prețurilor/tarifelor. Dacă aceste modificări nu respectă condițiile prevăzute în contract (preț fix pe o anumită perioada de timp), clientul final are dreptul să sesizeze ANRE sau alte instituții care au atribuții în acest sens, chiar și instanța de judecată.

„Precizăm că, în cazul clientului casnic, dacă în urma regularizării suma plătită de acesta în plus este mai mare de 100 lei, atunci furnizorul este obligat să restituie suma plătită de către client în termen de 5 zile de la data emiterii facturii de regularizare. Sumele sub această valoare vor fi compensate în contul facturilor următoare”, a subliniat ANRE.