ANRE a amendat societatea de distribuție a Electrica. Reacția celor sancționați

Publicat: 23 06. 2021, 19:16
Actualizat: 23 06. 2021, 19:16
Românii care produc din surse regenerabile mai multă energie decât consumă o pot vinde în rețeaua națională / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a sancționat cu 155.000 de lei societatea Distribuție Energie Electrică România S.A. (DEER) pentru nerespectarea prevederilor legale privind racordarea prosumatorilor la rețelele de energie electrică, a anunțat, marți, instituția. „La acest moment, considerăm că am respectat legislaţia secundară în domeniu”, a transmis, miercuri, societatea.

ANRE a anunțat că a finalizat o acțiune de control la societatea Distribuție Energie Electrică România S.A. (DEER), în zona de competență a fostei Societăți de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord, în cadrul căreia s-a verificat respectarea prevederilor legale privind racordarea prosumatorilor la rețelele de energie electrică.

Distribuție Energie Electrică România S.A este parte a Grupului Electrica.

Astfel, în urma verificărilor efectuate, ANRE a constatat că operatorul de distribuție:

  • a stabilit incorect soluții de racordare generând, astfel, costuri suplimentare pentru prosumatori;
  • a furnizat prosumatorilor, prin intermediul paginii de internet, informații incomplete privind documentația necesară racordării la rețeaua de energie electrică;
  • a completat incorect conținutul Avizelor Tehnice de Racordare (ATR) și al Certificatelor de Racordare (CR).

Pentru faptele săvârșite, societatea Distribuție Energie Electrică România S.A. a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 155.000 lei. De asemenea, reprezentanții ANRE au dispus măsuri și termene de conformare în vederea remedierii situațiilor neconforme constatate.

Distribuţie Energie Electrică România (DEER) a transmis că analizează faptele pentru care a fost amendată de ANRE, dar, la acest moment, consideră că a respectat legislaţia privind racordarea la reţea a prosumatorilor, conform unui răspuns al DEER pentru Agerpres.

„La acest moment se întreprinde o analiză complexă a faptelor reţinute în procesului verbal comunicat vineri, 18.06.2021 de ANRE şi în termenul legal urmează să se ia o decizie în sensul formulării unei contestaţii sau nu. După finalizarea analizei vom avea toate datele necesare care ne vor confirma sau infirma dacă au fost încălcate sau nu prevederi legale, dar la acest moment, considerăm că am respectat legislaţia secundară în domeniu. În spiritul profesionalismului DEER va depune în continuare toate eforturile pentru a satisface, în termenele reglementate, toate cererile înregistrate din partea solicitanţilor care doresc să dobândească statutul de prosumator”, au transmis, miercuri, reprezentanţii DEER.

Câți prosumatori sunt în România

Potrivit datelor de pe site-ul societății, Distribuție Energie Electrică România S.A are 18 sucursale județene, o rețea de aproape 200.000 de kilometri și peste 3,7 milioane de utilizatori finali deserviți.

Potrivit datelor din rapoartele ANRE, citate de Economica.net, în România sunt  3.725 de prosumatori, la data de 31 martie.

Dintre aceștia, la rețeaua SDEE Transilvania Nord erau racordați 214 prosumatori, respectiv pe penultimul loc dintre regiuni. Cei mai mulți clienți casnici care produc energie și o introduc în rețeaua națională sunt în zona Distribuție Energie Oltenia (1.069), iar cei mai puțini, în aria SDEE Muntenia Nord, conform datelor citate.

Puterea instalată a prosumatorilor cu instalații sub 100 kW este de doar 20 MW, în toată țara, arată datele ANRE. Este un procent infim față puterea instalată în capacitățile de producție de energie electrică, respectiv 19.584,043 MW, valabilă marți, 22 iunie.