Prima pagină » Economic » ANRE a sancționat trei furnizori de energie pentru că au încălcat legea și au vândut cantități semnificative pe alte piețe. La cât se ridică amenzile

ANRE a sancționat trei furnizori de energie pentru că au încălcat legea și au vândut cantități semnificative pe alte piețe. La cât se ridică amenzile

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a sancționat cinci furnizori de energie electrică, cu avertismente, dar și cu amenzi consistente, care se ridică la 1% din cifra lor de afaceri, pentru încălcarea legislației privind achiziția și vânzarea energiei, după cum a anunțat, joi, președintele instituției, George Niculescu.

Doi furnizori de energie electrică au primit avertisment și trei au fost amendați de ANRE cu 1% din cifra de afaceri pentru nerespectarea obligațiilor legale privind Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică. Concret, potrivit ANRE, furnizorii amendați au solicitat prin mecanismul de achiziție centralizată (MACEE) și au primit cantități de curent de la producători la preț reglementat de 450 lei/MWh mai mari decât consumul însumat al portofoliului de clienți, iar diferența au vândut-o pe alte piețe, ceea ce înseamnă o încălcare a legislației în vigoare.

Mai concret este vorba de obligația transmiterii unei notificări de modificare a prognozei lunare suplimentare, în care achiziția prin MACEE a depășit consumul clienților finali, prevăzută la art 10 alin (1) din Anexa 11 din Ordonanța de Urgență nr. 27/2022 privind Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică – MACEE.

Mecanismul, instituit la începutul acestui an, prevede că cei mai importanți producători de profil sunt obligați să-și vândă întreaga producție disponibilă la preț fix de 450 de lei/MWh către operatorul piețelor centralizate românești OPCOM, care ulterior o redistribuie la același preț furnizorilor cu clienți finali în portofoliu din România, distribuitorilor locali de electricitate și operatorului național de transport și sistem Transelectrica. Doar cantitățile necesare acoperirii consumului clienților finali, casnici și noncasnici, din portofoliile proprii pot fi primite de furnizori la acest preț reglementat.

Care a fost modul de operare

Decizia ANRE a fost luată în urma controalelor derulate de specialiștii instituției, a precizat George Niculescu, care a detaliat și situația petițiilor primite de autoritatea de reglementare.

Potrivit președintelui ANRE, este vorba de furnizorii de energie electrică care au achiziționat cantități de energie electrică în mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică, mecanismul MACE, în care prețul este de 450 de lei la care producătorii sunt obligați să vândă, și furnizorii cu clienții cumpără energie electrică tot la 450 de lei – deci practic un mecanism prin care Guvernul României a dorit să asigure cantități de energie la prețul de 450 de lei către clienții finali, prin intermediul furnizorilor.

„Aici am avut o analiză făcută de către direcția de monitorizare și am observat societăți comerciale care au achiziționat din mecanismul de achiziție centralizată cantități de energie mai mari decât portofoliu de furnizare pe care îl aveau. Evident că lucrul acesta a declanșat o acțiune de control, acțiune de control care s-a terminat săptămâna trecută, acțiune de control care s-a încheiat cu o propunere pentru comitetul de reglementare de sancționare a acestor. Vorbim despre cinci companii, două dintre ele cu avertisment, trei dintre ele cu amendă din cifra de afaceri. Este vorba de 1% din cifra de afaceri”, a spus George Niculescu.

Defalcat, este vorba de 14,4 milioane de lei pentru o societate, aproximativ 1,45 milioane de ei pentru o altă societate și aproximativ 2,3 milioane de lei pentru a treia deci aproximativ 18 milioane de lei  în total, a detaliat președintele ANRE, care nu a precizat numele companiilor până la finalizarea procedurilor legale de notificare.

„În esență, ele au cumpărat de pe mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică cantități la preț 450 de lei care sunt destinate clienților finali. Noi am observat că portofoliul de furnizare însuma o cantitate de energie mai mică decât au solicitat și au primit ei de pe MACE, lucru care a generat o acțiune de control și am constatat că acele cantități de energie suplimentare au fost vândute pe alte piețe”, a precizat George Niculescu.

Întrebat cât de mare a fost diferența dintre cantitatea achiziționată și cea însumată a clienților, președintele ANRE acesta a spus că este mai mică de 100%.

În ceea ce privește companiile care au primit doar avertisment, George Niculescu a spus că acestea au demonstrat faptul că nu aveau cum să-și echilibreze consumul și cantitățile au fost „foarte, foarte, foarte mici”.

Topul problemelor semnalate de consumatori

„În ultimii doi ani, nu a fost deloc ușor să țină pasul cu toate modificările. Și atunci această activitate a Autorității de Reglementare a fost una foarte consistentă. Sunt acțiuni pe care autoritatea l-a întreprins în sensul în care a suplimentat numărul de persoane care lucrează la aceste compartimente și servicii de soluționare a petițiilor. Pot însă să vă dau și o veste bună în comparație cu anii trecuți, numărul de petiții în 2023 scade. Pe e o parte, evident, datorită faptului că piața de energie și cumva lucrurile în piața de energie au intrat pe un pe un făgaș cât de cât normal, dar pe de altă parte și activitatea de soluționare a petițiilor din cadrul Autorității”, a explicat președintele ANRE.

Potrivit datelor prezentate de George Niculescu, în perioada de opt luni de când a preluat mandatul de președinte, au fost 15.620 de petiții înregistrate și soluționate, cele mai multe fiind în domeniul energiei electrice – 13.562 de petiții, iar în domeniul gazelor naturale, 2.058 de reclamații înregistrate.

Defalcat, sesizările primite de pe partea de energie electrică de la prosumatori au fost de 1.400 cu referire la aspecte comerciale, contracte, reguli de comercializare, iar 1.035 privind aspecte tehnice, respectiv racordarea. Deci în total 2.435 din 13.562 sunt venite de la prosumatori.

Comparativ, în 2021 au fost în total 23.778 de petiții, iar în 2022, un număr de aproape trei ori mai mare, respectiv 38.998 de petiții.

George Niculescu a prezentat și topul problemelor semnalate de consumatori în acest an.

„În domeniul energiei electrice, pe cele mai multe petiții au fost în legătură cu facturarea energiei electrice, aspecte ce țin de prosumatori și, de asemenea, citirea grupurilor de măsură pe parte de distribuție. Iar în domeniul gazelor naturale, modul de facturare este cea mai reclamată problemă, racordarea la sistemele de gaze naturale, precum și realizarea instalațiilor de utilizare”, a precizat președintele ANRE,

În urma acestor petiții, tot în perioada de opt luni a mandatului, au fost efectuate 919 acțiuni de control, dintre care 721 de acțiuni de control de tip supraveghere, 126 de tip inspecție și 72 de tip verificare. Notele de sesizare pleacă de la alte direcții, verificările sunt aprobate și la începutul anului și să fac conform unui plan.

În afara celor 18 milioane, în perioada 23 aprilie, data preluării mandatului de către George Niculescu, până la 15 decembrie, au fost efectuate 919 acțiuni de control, din care:

  • 721 acțiuni de control de tip supraveghere,
  • 126 acțiuni de control de tip inspecție,
  • 72 acțiuni de control de tip verificare.

În urma celor 919 de acțiunilor de control efectuate, s-au încheiat 604 procese-verbale de constatare și sancționare, aplicându-se 1415 sancțiuni contravenționale (922 de amenzi și 493 de avertismente), în valoare de 33.561.750,40 lei, au transmis oficialii ANRE. Din total, aproximativ 27 de milioane de lei sunt pentru actorii din piața energiei electrice, iar aproximativ 6, pentru cea a gazelor.

În prezent sunt aproximativ 170 de controale sunt în desfășurare.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și