„Creșterea prețurilor reglementate pentru energia termica livrată sub formă de apă fierbinte din centralele aparținând Electrocentrale București s-a datorat creșterii prețurilor gazelor naturale din rețeaua de distribuție. Menționăm că ponderea costului gazelor naturale în prețul energiei termice este de circa 80%, iar prețurile medii ale gazelor naturale din rețeaua de distribuție luate în considerare pentru anul 2015 au fost determinate pe baza prețurilor raportate de producători, inclusiv ELCEN, conform realizărilor, pentru perioada 1 iulie 2013-30 iunie 2014”, potrivit unui comunicat al ANRE.
Pentru ELCEN, ANRE a crescut cu 10,22% prețul de producție a gigacaloriei destinată consumului populației, respectiv 186 lei/gigacalorie, și cu 1,91%, la 216,7 lei/gigacalorie, pe cel al căldurii consumată de clienți noncasnici.
ANRE precizează că „este obligată” să analizeze anual și să ajusteze pentru anul următor prețul de producere în cogenerare a energiei electrice și termice, iar prețul final al gigacaloriei pentru consumatorii din București va fi stabilit de Primărie.
ELCEN produce energia termică și o vinde către Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice București (RADET), care apoi o furnizează clienților finali. RADET are datorii neachitate către ELCEN de peste 3,2 miliarde de lei.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat marți că RADET a fost înștiințată de ELCEN la sfârșitul anului trecut că din 1 ianuarie 2015 va crește tariful cu 10,2%.
Oprescu a spus că Primăria nu a fost consultată și nici informată de către ELCEN de această creștere de tarif, însă majorarea tarifului nu va fi suportată de populație, ci din bugetul municipalității.
„Conform reglementărilor în vigoare, la prețurile energiei termice livrate de ELCEN în anul 2015, aprobate de ANRE, se adaugă tarifele de transport și de distribuție aferente RADET București, avizate de ANRSC, rezultând prețul local al energiei termice. Acest preț urmează a fi aprobat de Consiliul General al Municipiul București, care, pentru populație, poate decide suportarea din fondurile proprii a unei părți din acest preț, rezultând astfel prețul de facturare a energiei termice livrate populației”, se mai arată în comunicatul ANRE.
Prețul gigacaloriei a fost anul trecut în București 341 de lei, din care populația a plătit 169,88 de lei, iar Primăria a suportat prin subvenție peste 50% din preț, respectiv 171,18 lei.
Populația Bucureștiului consumă anual aproximativ 4,2 milioane de gigacalorii.