Antreprenorii români se plâng din cauza crizei forței de MUNCĂ

Publicat: 12 04. 2024, 18:04
Actualizat: 12 04. 2024, 18:05
Lucrătorii români încă preferă Occidentul, antreprenorii din România sunt îngrijorați. Sursa Foto: Hepta

Antreprenorii se plâng din cauza crizei forței de muncă. Din cauza salariilor mici, corupției și infrastructurii slab dezvoltate, milioane de români au emigrat în țările occidentale pentru venituri mai mari, servicii sociale optime și nivel de trai crescut. 

Antreprenorii români se plâng că tot mai mulți potențiali lucrători români emigrează.

Criza forței de muncă în România

Mai multe companii private apelează la angajarea imigranților veniți din țări asiatice și africane.

Potrivit Ziarul Financiar, economia românească stagnează. România, fiind o țară slab industrializată și penurie de servicii cu valoare adăugată, ar putea înregistra o inerție.

Guvernul României încă încearcă să rezolve problema deficitului și recurge la ajutorul din partea PNRR și fondurilor europene.

Antreprenorii români sunt îngrijorați

Proprietarul firmei de construcții P.A.B. susține în cadrul conferinței Ziarului Financiar „Investiți în România!”: „Nu înţeleg de ce ai noştri continuă să plece să muncescă în construcţii în Anglia, stând în nişte condiţii groaznice, câte 6-8 în cameră, când au de lucru aici, când pot câştiga destul de bine şi în ţară, iar la finalul lunii ar putea să rămână cu mai mulţi bani în mână. Să ştiţi că în construcţii salariile au crescut mult”.

Femeile ar putea câștiga mai bine în România decât în Italia: „Nu înţeleg de ce femeile noastre preferă să meargă să fie femei de serviciu în Italia, când în ţară ar putea câştiga acum aceeaşi bani. Probabil de ruşine. Este mai bine să fii femeie de serviciu în Italia decât aici, în ţară”.

El spune că se pot câștiga venituri comparabile cu cele din Occident, de 1.500 euro în București,  Cluj și Timișoara, potrivit Bussines Magazin. Salariul mediu a crescut cu 150%, ajungând la 900 euro. Salariul minim din România a crescut de la 200 la 400 euro. De asemenea, costul vieții în Occident este mai mare decât în România. Dar românii continuă să emigreze în număr mare din cauza corupției, infrastructurii, nivelului scăzut de educație și serviciilor medicale precare.

Antreprenori: „Economia nu zbârnâie, se târâie”

Valer Blidar, proprietarul companiei Astra Vagoane Călători Arad, spune că economia nu este pe o traiectorie optimistă. Lumea business-ului este în scădere, multe companii chiar în pragul falimentului. El mai declară că „economia nu zbârnâie, se târâie”, adăugând că a produs mai mult față de 2023, dar lucrurile tot nu merg bine.

Costurile de funcționare cresc, spune Călin Muscă, proprietarul Porkprod. Sandu Ion spune că industria se află într-un regres față de perioada interbelică și cea comunistă, dar încă consideră că Aradul are un potențial mare de dezvoltare.

Sergiu Gorban, CEO al Transylvania Invest, crede că terenul agricol este cea mai importantă resursă a României, dar lipsesc industriile de prelucrare pentru fabricarea biocarburantului.  Directorul general al CEC Bank, Bogdan Neacșu, spune că vestul României se dezvoltă puternic, fiind multe proiecte importante derulate în Arad.  Inclusiv problema energiei a fost rezolvată, dar  sunt în continuare probleme, precum criza forței de muncă.

 

Citește și:  Criză pe piața forței de MUNCĂ în România. Angajatorii oferă salarii „de medici” pentru „ucenici” dar nu găsesc angajați. „Acum toți sunt trapperi”