Prima pagină » Economic » Anunț oficial! Mai puțini bani pentru Programul „Noua Casă” în acest an!

Anunț oficial! Mai puțini bani pentru Programul „Noua Casă” în acest an!

Anunț oficial! Mai puțini bani pentru Programul „Noua Casă” în acest an!

Programul „Noua Casă” va avea în acest an un plafon de 1,5 miliarde de lei, în scădere faţă de 2 miliarde de lei cât a fost în 2020, a anunţat vineri Cristian Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), care estimează în jur de 6.000 de beneficiari.

„Plafonul din 2020 a fost 2 miliarde de lei, a fost aproape în totalitate subscris. Aproximativ 8.000 de garanţii pentru Prima Casă/Noua Casă au fost date în 2020. Pentru 2021, plafonul este în scădere, la 1,5 miliarde lei. Estimăm în jur de 6.000 de beneficiari ai programului ‘Noua Casă’, acest tip de garanţie fiind dat tot prin Fondul Naţional de Garantare”, a menţionat Cristian Păun, la videoconferinţa „IMM-urile, oxigen pentru România”, organizată de news.ro.

„Avem o extensie a programului IMM Invest pe agricultură”

„Pentru 2021, noi ne-am propus pe lângă orientarea IMM-urilor către capitalul care contează – care nu este cu siguranţă nici autofinanţarea şi nici banul nerambursabil, ci capitalul din zona sistemului financiar-bancar – ne-am propus şi o diversificare a finanţării la nivel de IMM-uri – pentru că asta este o altă problemă a IMM-urilor din România.

Ele se bazează foarte mult pe bănci – cam atât, atunci când se adresează surselor externe de finanţare. Avem o extensie a programului IMM Invest pe agricultură care va conţine şi o componentă nerambursabilă de 10% până la un plafon maxim cam de 100.000 de euro pentru cei din pescuit şi pentru cei din zona de producţie primară agricolă – şi dacă vorbim de cei care prelucrează produse agricole, componenta nerambursabilă de maxim 10% din valoarea finanţării poate să meargă până la 800.000 de euro”, a menţionat Cristian Păun.

Sabia cu două tăișuri din 2021: Nu solicitați suspendarea ratelor la credite dacă aveți o situație financiară stabilă. Cât plătesc în plus cei care și-au amânat ratele în 2020?

Cu doar o zi înainte de sfârșitul anului, cu prevederi valabile începând din 1 ianuarie 2021, noul guvern a adoptat în regim de urgență Ordonanța privind posibilitatea amânării, din nou, pe încă nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2021, a ratelor bancare, pentru cei care încă nu își pot relua plățile la credite.

Este vorba despre a doua amânare admisă, în anumite condiții însă, pentru acei contribuabili care decid, împreună cu banca și după ce dovedesc faptul câ îndeplinesc condițiile impuse prin actul normativ, că situația de facto îi obligă să facă acest pas (și) în anul 2021.

Autor

Citește și