Prima pagină » Economic » Anunțul ministrului Daniel Constantin pentru agricultori

Anunțul ministrului Daniel Constantin pentru agricultori

Anunțul ministrului Daniel Constantin pentru agricultori
Certificatele de depozit la cereale vor fi reintroduse. Agricultorii vor putea beneficia pe baza lor de împrumuturi bancare garantate de stat.

Guvernul va aproba săptămâna viitoare un act normativ pentru reintroducerea certificatelor de depozit la cereale, pe baza cărora fermierii pot obține credite, a declarat agenției Mediafax ministrul Agricultrii, Daniel Constantin.

„Săptămâna viitoare vom avea o inițiativă guvernamentală, o Ordonanță de urgență sau proiect de lege pentru reintroducerea certificatului de depozit. Într-un an în care producția este mare avem nevoie de acel certificat de depozit care ajută fermierii să își ducă producția într-un siloz și beneficiază de un certificat pe baza căruia pot lua credit”, a spus ministrul.

El spune că așa cum este în prezent legislația favorizează un număr redus de persoane, în special marii fermieri.

Schema de garantare a certificatelor de depozit pentru semințe de consum a fost operaționalizată începând cu anul 2009 și a funcționat până în aprilie 2013, când a fost suspendată.

„Noua formă a legii favorizează toți fermierii. E un proiect discutat cu fondurile de garantare și cu băncile. Săptămâna viitoare sper să intre pe ordinea de zi a guvernului”, a mai spus el.

Agricultorii pot beneficia, pe baza cerificatului, de un împrumut bancar garantat de stat, nemaifiind astfel nevoiți să vândă cerealele imediat după recoltare, când prețurile sunt mai mici.

În acest fel, fermierii pot face lucrările de toamnă cu creditele obținute.

Din 2009 și până la data suspendării schemei, depozitarii licențiați au emis 1.187 de certificate de depozit, aferent unei cantități de semințe de consum de 1,644 milioane tone, având o valoare de 1,4 miliarde lei.

„Din analiza acestor date se poate constata gradul redus de eficiență a aplicării schemei de garantare a certificatelor de depozit, atât prin compararea cantității totale de semințe de consum acoperită prin certificate de depozit, cu nivelul total al producției de cereale și oleaginoase de circa 73 milioane tone obținute pe perioada de aplicare a schemei, cât și prin dirijarea indirectă a fondurilor publice puse la dispoziția schemei, către beneficiari care aveau în fapt triplă calitate ( depozitar-producător agricol – deținător de certificate de depozit ) nefiind astfel supuși presiunii pieței ca marea masă a fermierilor care nu dețin spații de depozitare și nu au putut accesa niciodată schema datorită politicilor practicate de traderi”, potrivit reprezentanțiolor Ministerului Agriculturii.

Autor

Citește și