APORTUL SEMNIFICATIV avut de PETROM la profitul grupului OMV din primele 9 luni ale anului
Contribuția Petrom la profitul înainte de dobânzi și taxe (EBIT) al OMV a fost de 901 milioane de euro în primele nouă luni, reprezentând 39% din rezultatul grupului austriac OMV, care a înregistrat în intervalul analizat un avans de 18%, la 2,3 miliarde de euro, scrie Mediafax.
În primele nouă luni ale anului trecut, Petrom a avut o contribuție la câștigul EBIT al OMV de 893 milioane de euro.
Vânzările OMV au avansat cu 27% în primele nouă luni, de la 24,7 miliarde de euro anul trecut la 31,26 miliarde de euro, se arată într-un raport al grupului.
Profitul EBIT ajustat pentru factori excepționali (Clean CCS EBIT) al OMV a urcat cu 37%, de la 1,8 miliarde de euro la 2,45 miliarde de euro. Petrom a avut o contribuție de 910 milioane de euro, sau 37%, la câștigul EBIT ajustat al OMV, față de 895 milioane de euro în perioada similară a anului trecut.
Prețul petrolului Brent a stagnat la circa 112 dolari pe baril în primele nouă luni, comparativ cu aceeași perioadă din 2011.
„În primele nouă luni ale anului am reușit să înregistrăm rezultate operaționale solide, cu revenirea la normal a producției din Libia și Yemen în trimestrul al treilea. Am beneficiat, de asemenea, de marje mai bune pe rafinare. În linie cu strategia noastră, care se concentrează pe dezvoltarea pe explorare și producție, am achiziționat 15% din câmpul gazeifer Aasta Hansteen și 20% din câmpul petrolifer Edvard Grieg, ambele în Norvegia. În plus, ne-am majorat suprafața de explorare în Marea Neagră și am început dezvoltarea câmpului Latif din Pakistan”, a declarat directorul general al OMV, Gerhard Roiss.
Divizia de Explorare și Producție a OMV a înregistrat un profit EBIT de 1,96 miliarde de euro în primele nouă luni, în urcare cu 25% față de 1,56 miliarde de euro în aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a volumului mai ridicat al vânzărilor.
Operațiunile de gaze și energie electrică au raportat un profit EBIT de 112 milioane de euro pentru intervalul analizat, cu 6% mai mult față de 106 milioane de euro în aceeași perioadă a anului trecut. Rezultatul a fost susținut de avansul puternic al vânzărilor de gaze naturale, cu 71%, la 308,5 TWh. În trimestrul al treilea, Petrom a avut o contribuție mai mare la rezultatul OMV, ca urmare a contractelor mai bune pentru vânzarea de gaze naturale și în pofida unui declin de 2% al vânzărilor, la 9,24 TWh, față de trimestrul al treilea al anului trecut.
Profitul EBIT pe rafinare și marketing a urcat cu 6% în primele nouă luni, la 386 milioane de euro. Marja de rafinare s-a dublat de la 1,85 dolari pe baril anul trecut la 3,79 dolari pe baril. Rezultatul a fost influențat de un câștig mai redus din efecte de inventar, de numai 38 milioane de euro în ianuarie-septembrie anul acesta, față de 208 milioane de euro în perioada similară a anului precedent.
Pentru restul anului 2012, OMV se așteaptă ca prețul mediu al petrolului Brent să rămână peste 100 de dolari pe baril, în timp ce diferența față de petrolul Ural va rămâne relativ redusă. În Europa va persista diferența mare dintre prețurile gazelor naturale corelate cu cotația petrolului și cele înregistrate la huburile de gaze naturale, se arată în raport.
Recuperarea marjelor de rafinare și marketing în trimestrele al doilea și al treilea a continuat în mare măsură și în prima parte a trimestrului al patrulea, însă perspectivele rămân nesigure, notează OMV. Marjele și volumele pe segmentul de petrochimie vor rămâne sub presiune, ca urmare a impactului situației economice asupra prețurilor.