Aproape 1.000 de angajați de la Oltchim au protestat în fața sediului Guvernului

Aproape 1.000 de angajați de la Oltchim au protestat în fața sediului Guvernului
Publicat: 09/04/2013, 21:41
Actualizat: 20/03/2019, 23:43

Aproape 1.000 de angajați de la Oltchim și Divizia Petrochimică Bradu protestează, marți, în fața sediului Guvernului, nemulțumiți că nu și-au primit drepturile salariale și că urmează să fie disponibilizați, solicitând premierului Victor Ponta să rezolve situația combinatului din Râmnicu Vâlcea, informează Mediafax.

Protestatarii care au ajuns în Piața Victoriei strigă „Vrem să muncim”, „Jos guvernul!” și au bannere pe care scrie „Urmează sărăcie lucie”, „V-am votat și ne-ați mințit”, „Ponta, murim de foame! Asta-i țara ta?” și „Jos mafia!”

Potrivit organizatorilor mitingului, în Piața Victoriei sunt așteptați aproximativ 1.000 de protestatari.

Liderul Sindicatului „Unirea” de la Pitești, Marian Dumitru, a declarat că de la Divizia Petrochimică Bradu au venit să protesteze la sediul Guvernului aproximativ 500 de salariați, alături de alți aproximativ 500 de colegi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea.

„La București, 500 de angajați de la Divizia Petrochimică Bradu vor protesta împreună cu 500 de colegi de-ai lor de la Oltchim. Oamenii sunt nemulțumiti din cauza restanțelor salariale aferente pe trei luni și de disponibilizările anunțate de către administratorul judiciar. Oamenii speră într-o rezolvare a situației și solicită primului ministru Victor Ponta să rezolve situația de la Olchim și să-și respecte promisiunile din campania electorala”, a spus Marian Dumitru.

Sindicaliștii cer accesarea urgentă de către SC Oltchim a capitalului de lucru în sumă de 45 milioane de euro, necesar repunerii în funcțiune la 65 la sută din capacitatea instalațiilor din activul Râmnicu Vâlcea, urmată de repornirea instalațiilor Petrochimie Arpechim Pitești, Monomer și Policlorura de vinil. Totodată, sindicaliștii solicită ca planul de reorganizare a companiei să includă cu prioritate funcționarea Oltchim cu toate instalațiile (inclusiv Petrochimie Pitești, PVC și Monomer), dar și capitalizarea societății prin majorarea capitalului social, prin conversia creanțelor Electrica, AVAS, bănci în acțiuni.

Angajații de la Oltchim mai solicită ca salariile și tichetele de masă restante ale salariaților să fie acordate până în 10 aprilie, privatizarea Oltchim, activele Râmnicu Vâlcea și Petrochimie Pitești, să se facă din procedura de insolvență, împreună cu Rafinăria Arpechim Pitești, în iunie 2013. Sindicaliștii vor ca administratorii judiciari să găsească soluții pentru menținerea instalațiilor în funcțiune până la privatizarea societății, în iunie 2013 și să renunțe la șomajul tehnic și concedierile colective atât timp cât nu este elaborat și aprobat planul de reorganizare.

Protestatarii susțin că trebuie luată o decizie politică și guvernamentală privind strategia de funcționare a societății Oltchim, cu toate instalațiile, de privatizare împreună cu Rafinăria Arpechim Pitești, stabilirea unei conduceri competente pentru rezolvarea problemelor economice, menținerea liniștii sociale, respectarea prevederilor contractului colectiv de muncă și promovarea dialogului social de către administratorii judiciari.

Totodată, sindicaliștii solicită premierului o întâlnire de urgență, la care să participe toți factorii politici și decizionali, pentru a discuta punct cu punct revendicările.

Reprezentanții sindicaliștilor consideră că o prioritate pentru Guvern trebuie să fie salvarea locurilor de muncă și cer premierului și Guvernului „să pună deasupra oricăror alte interese soarta oamenilor și păstrarea locurilor de muncă”.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvență, cererea de declanșare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, și BDO Business Restructuring, parte a rețelei grupului internațional BDO.

Licitația pentru cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni la Oltchim a fost câștigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eșec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
O jurnalistă din Marea Britanie, despre Bucureşti: "Un amestec tentant de clădiri medievale, neoclasice, din...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ies la lumină ipoteze tulburătoare în cazul bărbatului găsit cu capul strivit între Agigea și...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Un urs care a intrat în Grădina Zoologică din Târgu Mureş, omorând căprioare şi emu,...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat ordin LA GRANIȚA cu România. Au primit interzis chiar astăzi, 7 IULIE
Medicii legiști dau de pământ cu ordonanța DrugTest. Poliția și Guvernul încă nu au retras...
Cum arată „cea mai sexy cerșetoare fără adăpost” și ce face tânăra în fiecare seară,...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
John Hammond a lansat carierelor lui Billie Holiday, Count Basie și Aretha Franklin. A descoperit...
×