Aproape 5.000 de imobile din 13 localități situate în județele Alba și Cluj vor fi afectate de lucrările de construcție a autostrăzii Sebeș-Turda (70 km), urmând ca statul, prin Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), să plătească despăgubiri persoanelor care vor fi expropriate.
Autostrada va trece prin Sebeș, Alba Iulia, Ciugud, Sintimbru, Galda de Jos, Teiuș, Aiud, Radești, Mirăslău, Unirea, Moldovenești, Mihai Viteazu și Călărași.
CNADNR vrea să afle cât vor costa exproprierile pentru construcția autostrăzii Sebeș-Turda, loturile 1,2,3 și 4, pentru aceasta Compania urmând să încheie un contract cu o firmă specializată ai cărei evaluatori vor trebui să analizeze fix 4.978 de imobile situate pe traseul autostrăzii.
Evaluatori autorizați ai Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEAR) vor realiza rapoarte de evaluare ale imobilelor afectate de lucrările de construcție a autostrăzii pentru stabilirea valorii despăgubirilor pe care statul urmează să le achite proprietarilor.
(clic pe imagine pentru a mări)
Sursa cnadnr.ro
Stabilirea valorii despăgubirii aferente imobilelor se va face potriivt Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publicăși Hotărârii Guvernului nr. 53/2011 privind normele metodologice de aplicare a Legii nr. 255/2010, se arată în documentația aferentă contractului de prestări servicii de evaluare a imobilelor pe care vrea să îl semneze CNADNR.
Experții vor merge pe coridoarele de expropriere, vor vizualiza imobilele afectate, vor face fotografii și vor culege informații cu privire la categoria de folosință, grupa de calitate și celelalte elemente necesare realizării raportului de evaluare.
Expertul va trebui să prezinte, printre altele, metode de calcul pentru stabilirea valorii terenurilor și o listă a proprietarilor -, așa cum rezultă din evidențele ANCPI/OCPI sau UAT – suprafața supusă exproprierii, numele, prenumele expropriatului, unitatea administrativ – teritorială și județul unde este situat terenul supus exproprierii, categoria de folosință, valoarea imobilului supus exproprierii.
Valoarea estimată a contractului este de 438.064 lei.Durata contractului va fi de 12 luni. Proiectul va fi finanțat prin POS Transport. Procedura de atribuire este de tip cerere de ofertă.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru contractul de servicii de evaluare a imobilelor afectate de exproprierea suprafețelor de teren în cazul autostrăzii Sebeș-Turda este 12 decembrie 2013.
Construcția autostrăzii Sebeș-Turda ar putea fi gata cel târziu în 2016
În luna iulie CNADNR a anunțat că vrea să contracteze lucrări de proiectare și construcție a autostrăzii Sebeș – Turda, proiect cu o lungime totală de 70 de kilometri și o valoare estimată la 2,48 miliarde lei (560 milioane euro), fără TVA.
Valoarea estimată a contractului include și procentul de 10% reprezentând cheltuieli diverse și neprevăzute, arăta atunci CNADNR.
Proiectul este împărțit în patru loturi. Acordurile vor fi încheiate prin licitație deschisă, pentru prețul cel mai scăzut.
Lucrările vor fi finanțate cu bani europeni, din Fondul de Coeziune (85%), și de la bugetul de stat, iar termenul pentru finalizarea acestora este de 70 de luni de la data atribuirii.
În cazul în care până la finalul acestui an va fi desemnat un câștiÂgător pentru construcția autostrăzii, autostrada ar trebui să fie finalizată până la sfârÂșitul anului 2015, cel târziu începutul anului 2016, potrivit datelor din caietul de sarcini.