„Capacitatea companiilor de a face față unor evoluții nefavorabile privind rata dobânzii este scăzută, dar cunoaște o îmbunătățire comparativ cu exercițiul anterior. Aproximativ o treime din companii spun că ar fi afectate de o majorare între 1 și 3 puncte procentuale a ratei dobânzii, atât la lei, cât și la euro, categoria celor care indică problematic un șoc de până la 1 punct procentual fiind în scădere”, arată rezultatele Sondajului privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România și capacitatea acestora de a face față unor condiții financiare nefavorabile (FCNEF).
Studiul surprinde opiniile sectorului real cu privire la cele mai presante probleme în desfășurarea activității, disponibilitatea și evoluția surselor de finanțare, rata de succes în accesarea finanțării de la bănci și IFN și în accesarea fondurilor europene, relația firmelor cu băncile și IFN, percepția privind costul finanțării, nivelul maxim suportabil privind rata dobânzii și efectele unor posibile evoluții nefavorabile ale ratei dobânzii sau percepția asupra implicațiilor unei posibile aprecieri/deprecieri a monedei naționale.
Analiza este realizată pe baza răspunsurilor a circa 10.500 de companii nefinanciare, perioada investigată fiind octombrie 2014 – martie 2015.
Peste jumătate dintre firmele cu credite în monedă națională (55%) se finanțează cu o rată a dobânzii între 4% și 8%, iar 68% dintre cele cu finanțări în euro au o rată medie a dobânzii între 2% și 6%.
Cele mai multe companii (62%) a raportat că nu au solicitat credite de la instituțiile financiare în perioada menționată.
Similar exercițiului precedent (aprilie-septembrie 2014), rezultatele cu privire la dificultățile majore întâmpinate în accesarea finanțării de la bănci și/sau IFN se mențin. Piedicile majore întâmpinate de către companii în accesarea de finanțare sunt cerințele privind valoarea sau tipul garanției, nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor și clauzele contractuale.
Totodată, firmele continuă să se bazeze preponderent pe finanțarea internă.Astfel, 44% dintre respondenți au optat pentru reinvestirea profitului sau vânzarea de active ca sursă de finanțare, inclusiv acele companii care au indicat o scădere a profitului în perioada de referință (35% din firmele în această situație).
Apelarea la fonduri europene se menține la un nivel foarte scăzut. Se observă o creștere a ponderii companiilor cărora le-au fost rambursate astfel de fonduri în perioada octombrie 2014 – martie 2015, față de semestrul precedent.
Firmele declară că problemele presante cu care s-au confruntat în trecut se mențin și pentru perioada investigată.
Fiscalitatea, concurența și lipsa cererii se păstrează, în această ordine, în clasamentul alegerilor companiilor cu privire la cele mai presante probleme. Ponderea companiilor care au declarat că accesul la finanțare reprezintă o problemă presantă a rămas neschimbată (16%).
Totodată, ponderea companiilor cu credite este superioară celei a firmelor fără credite din punct de vedere al considerării accesului la finanțare ca fiind o problemă presantă (20%, respectiv 13%). 