Ar putea fi o afacere de miliarde pentru România: Acum negociem cu partenerii chinezi
„Cu privire la Unitățile 3 și 4, noi suntem momentan în negocieri cu partenerii noștri chinezi, am mai primit un nou mandat de 6 luni de negociere din partea acționarilor, care a fost aprobat în 2 martie 2018″, a precizat Cosmin Ghiță.
Directorul general Nuclearelectrica a precizat că un astfel de contract conține mai multe aspecte ce trebuiesc negociate.
„Un astfel de contract are multe aspecte care trebuiesc negociate, nu vă pot da mai multe detalii deoarece am semnat un contract de confidențialitate, dar pot să vă spun că, dacă operam conform stategiei de investiții în baza căreia noi ne dezvoltăm colaborarea cu chinezii, specialistii noștri ar opera aceste centrale”, a subliniat Cosmin Ghiță.
Directorul general Nuclearelectrica a mai menționat că „la finalul acestor 6 luni de negociere vom revizui oportunitatea de a merge înainte sau de a lua alte acțiuni, depinzând unde ne aflăm în momentul respectiv cu partenerii chinezi în negocieri. Dacă am definitivat acordul, sau dacă s-a luat o decizie finală asupra proiectului”.
Dezvoltarea de noi unități nucleare în România se află în discuție încă din 2003.
Studiul de fezabilitate realizat de Deloitte&Touche și prezentat Consiliului de Administrație al Nuclearelectrica în luna martie 2006, a identificat ca soluție optimă pentru realizarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă, înființarea unei Companii de Proiect formată din investitori locali și străini. Guvernul român și-a demonstrat angajamentul pentru acest proiect când a anunțat la data de 14 septembrie 2006 realizarea a două noi unități nucleare îin România.
Unitățile 3 și 4 se află în conservare încă din 1992. Rata totală de finalizare este de 15% la Unitatea 3 și de 14% la Unitatea 4, constând în lucrări civile la clădirea reactorului, clădirea turbinei și clădirea de servicii.
Prin Hotărârea de guvern nr. 643/2007, Guvernul României a aprobat strategia de atragere a investitorilor în vederea realizării Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă inclusiv graficul de înființare a noii companii responsabilă cu finalizarea proiectului. În urma depunerii ofertelor, 6 companii au fost selectate pentru realizarea proiectului. fiecare investitor obținând un procent din numărul total de acțiuni, proporțional cu capitalul investit: Nuclearelectrica (51%), ArcelorMittal Romania (6,2%), CEZ Republica Cehă (9,15%), GDF SUEZ Belgia (9,15%), ENEL Italia (9,15%), Iberdrola Spania (6,2%) și RWE Power Germany (9,15%).
La 29 martie 2009 a fost înregistrată compania de proiect sub denumirea SC EnergoNuclear SA la Registrul Comerțului și a fost desemnată echipa managerială. EnergoNuclear este o companie cu capital public-privat.