Prima pagină » Economic » ARAD. Cum se trăiește în Arad, județul în care rata șomajului este a patra cea mai scăzută din România

ARAD. Cum se trăiește în Arad, județul în care rata șomajului este a patra cea mai scăzută din România

Arădenii nu au dificultăți atunci când vine vorba de găsirea unui loc de muncă, rata șomajului fiind a patra cea mai scăzută din țară.

Arădenii nu au dificultăți atunci când vine vorba de găsirea unui loc de muncă, rata șomajului fiind a patra cea mai scăzută din țară, reiese din datele oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS).

Județul Arad ocupă locul 11 în topul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din țară, cu 27,7 puncte din 42 posibile.

Clasamentul realizat de gândul pe baza unor punctaje acordate în funcție de șapte indicatori socio-economici relevanți a ținut cont de rata șomajului, salariul mediu net, suprafața spațiilor verzi în orașe, rata criminalității, gospodăriile conectate la rețeaua de canalizare, productivitatea (PIB pe cap de locuitor) și speranța de viață.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Salariile arădenilor sunt cu 12 procente sub media națională, de 1.538 de lei. În ceea ce privește productivitatea muncii, respectiv contribuția fiecărui locuitor la economia locală, aport exprimat sub formă de PIB / locuitor, cei din județ s-au clasat ușor sub media națională de 6.826 de euro.

Indicatorii care au tras cel mai mult în jos punctajul general al județului au fost rata criminalității, cu 15% mai ridicată decât media națională, și speranța de viață, cu aproape un an mai mică decât media consemnată la nivelul întregii țări.

Jucătorii-cheie ai economiei arădene își desfășoara activitatea în domeniul producției de componente auto.

Producătorii japonezi Takata Petri și Yazaki Component Technology au derulat în 2011 afaceri de peste 359,2 milioane de euro, respectiv 108,4 milioane de euro. Cele două companii asigură locuri de muncă pentru circa 5.000 de angajați, reiese din datele Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Citește și