Contractele în baza cărora ArcelorMittal Galați a primit energie de la Hidroelectrica au respectat legislația, iar compania nu este trader de energie, ci un consumator mare, care nu poate cumpăra electricitatea „de la supermarket”, a declarat Bruno Ribo, directorul executiv al combinatului.
„Colaborăm cu autoritățile române pentru a demonstra că nu e un caz de ajutor de stat. Noi nu suntem traderi de energie, folosim energia pentru a face producție. Și suntem un consumator mare, consumăm în mod constant 200 de megawați pe zi. Nu este o marfă pe care să o cumpărăm de la supermarket. Avem nevoie de stabilitate”, a afirmat Ribo.
Comisia Europeană a ajuns la concluzia preliminară că două contracte bilaterale încheiate între Hidroelectrica și ArcelorMittal Galați constituie, probabil, ajutor de stat ilegal și a început procedura oficială de investigare.
Potrivit primelor concluzii, Hidroelectrica a acceptat prețurile propuse de ArcelorMittal Galați, pe piața OPCOM, deși existau oferte concurente la prețuri similare sau mai ridicate, ceea ce se constituie în pierdere de venituri pentru stat. În plus, Comisia a constatat că ArcelorMittal Galați nu a achiziționat energia doar în vederea consumului propriu, ci și pentru furnizare către celelalte companii deținute de grup în România.
Investigația se referă la două contracte, încheiate în decembrie 2009 și decembrie 2010 între ArcelorMittal Galați și Hidroelectrica, care vizau furnizarea de energie în 2010, respectiv 2011.