Arestarea lui Carlos Ghosn schimbă BALANȚA PUTERII în alianța Renault-Nissan. Japonezii vor mai multă INFLUENȚĂ

Publicat: 25 11. 2018, 13:47
Actualizat: 25 03. 2019, 20:15

Arestarea lui Carlos Ghosn și demiterea sa din funcția de președinte al companiei Nissan Motor, în urma acuzațiilor de încălcare a legilor fiscale marchează una dintre cele mai abrupte căderi ale unui executiv de top.

Dar ancheta evidențiază și dimensiunea umană a lui Ghosn. S-a aflat că Nissan Motor i-a oferit lui Ghosn șase case, inclusiv locuințe în Tokyo și New York. Alte rapoarte media anunțau anterior că Ghosn a obținut proprietăți finanțate de companie în Beirut, Rio de Janeiro, Paris și Amsterdam. Sora lui Ghosn a avut, de asemenea, un contract de consultant cu Nissan, lipsit de orice substanță, pentru care a fost plătită cu aproximativ 100.000 de dolari pe an.

Ghosn a fost arestat la începutul săptămânii, pentru presupuse nereguli financiare în raportarea veniturilor și utilizarea abuzivă a fondurilor companiei. Procurorii au declarat că Ghosn ar putea avea venituri nedeclarate de până la 5 miliarde de yeni (44 milioane de dolari). Pe măsură ce mai multe detalii încep să apară, valoarea reală poate fi mai mare.

Consiliul de conducere al Nissan a votat în unanimitate demiterea lui Ghosn, dar grupul a promis că alianța sa cu Renault SA nu se va schimba. Dar, înlăturând-ul pe Ghosn, partea japoneză a ales o cale mai agresivă decât partenerul lor francez, care a optat să numească doar un lider interimar pentru postul lui Ghosn și ceruse celor de la Nissan să facă același lucru.

Îndepărtarea schimbă fundamental balanța puterii în companiile pe care Ghosn le-a condus. Directorul executiv al Nissan, Hiroto Saikawa, a devenit o forță în urma investigației, în timp ce partea franceză a apărut depășită de evenimente, comentează Bloomberg. Ghosn plănuise să cimenteze alianța printr-o fuziune completă a Nissan cu Renault, o acțiune care nu a fost pe placul lui Saikawa, care ar putea încerca în schimb să îmbunătățească poziția japonezilor într-un parteneriat despre care spune că a favorizat prea mult partea franceză.

„Criza tocmai a început pentru alianță”, apreciază Kenneth Courtis, președintele grupului de private equity Starfort Investment Holdings LLC și fost vicepreședinte al Goldman Sachs Asia: „Înlăturarea lui Ghosn și scoaterea pietrei de temelie a acestei arhitecturi complicate este, în multe privințe, partea cea mai ușoară, partea cea mai puțin periculoasă. Toate problemele vor ieși acum la suprafață„.

Ghosn, în vârstă de 64 de ani, urmează să rămână în mod oficial director, deoarece este necesar un vot al acționarilor pentru a-l înlătura complet din consiliu. Constructorul japonez nu va numi un președinte interimar, iar cei trei directori independenți vor numi un președinte permanent mai târziu.

 

Vorbind reporterilor după întâlnirea boardului, Saikawa a spus că stabilizarea structurii actuale este cea mai bună cale pentru a continua. Cele două părți sunt în strânsă comunicare și vor continua să fie așa, a spus el.

Fără Ghosn în fruntea consiliului Nissan, o fuziune deplină pare puțin probabilă. Executivul charismatic franco-brazilian a fost arhitectul și liantul alianței vechi de două decenii, care a fost creată pentru a oferi adăpost împotriva rivalilor globali. Arestarea lui Ghosn a trezit acum resentimentele adunate în timp, legate de succesele și luptele purtate de-a lungul anilor între partenerii francezi și japonezi.

În ultimul timp, alianța a devenit din ce în ce mai controversată în Japonia datorită performanței financiare puternice a companiei Nissan. Deși în general, depășește vânzările și profiturile Renault, compania japoneză are mult mai puțină influență în cadrul alianței. Nissan deține un pachet de 15% fără drept de vot în cadrul Renault, care, la rândul său, deține 43% din Nissan, cu drepturi de vot. Mitsubishi Motors Corp a fost adăugată la alianță în 2016.

Ghosn a declarat anchetatorilor că nu a avut intenția de a-și subevalua veniturile în declarațiile financiare pe care le-a depus și a negat acuzațiile aduse, a anunțat NHK, fără a oferi surse sau detalii suplimentare.

Greg Kelly, un fost director executiv al Nissan arestat împreună cu Ghosn, a fost citat de NHK sâmbătă, în apărarea lui Ghosn, spunând că sumele acordate au fost discutate cu alți oficiali și plătite în mod corespunzător.

Procurorii japonezi spun că Ghosn și Kelly au subevaluat sumele plătite lui Ghosn cu aproximativ jumătate din cele 10 miliarde de yeni (88 milioane de dolari) pe care fostul CEO le-a câștigat la Nissan începând cu 2010. Compania a invocat și alte infracțiuni.

Ghosn, care a fost printre cei mai bine plătiți directori, atât în Franța, cât și în Japonia, este acuzat de sub-raportarea veniturilor și de utilizarea greșită a fondurilor companiei Nissan și riscă zece ani de închisoare, a declarat Shin Kukimoto, procuror șef adjunct la Procuratura Generală din Tokyo.