„Arheologie financiară”: Cea mai profitabilă investiție din istorie ar fi transformat un dolar în 6,28 milioane de dolari
Un dolar investit în companiile de tutun americane la nivelul lui 1900 s-ar fi transformat în 6,28 milioane de dolari, potrivit analizei de arheologie financiară a profesorilor Elroy Dimson, Paul Marsh și Micke Staunton din cadrul London Business School.
Studiul realizat la comanda băncii Credit Suisse arată că în ultimii 115 ani, cele mai bune acțiuni din Marea Britanie au fost cele ale unor companii din domeniul producției de bere și băuturi spirtoase, transformând o liră sterlină în 243.152 lire sterline.
Acțiunile companiilor de alcool din SUA nu s-au aliniat cu cele britanice, deoarece industria locală a fost închisă temporar, în Perioada Prohibiției, între 1920 și 1933. Alte industrii nu s-au descurcat la fel de bine. Companiile care au susținut dominația globală a Marii Britanii în timpul revoluției industriale din secolul 19 s-au descurcat cel mai prost, de-a lungul celor 115 ani analizați, transformând o liră sterlină în doar 2.280 lire sterline.
Constructorii navali, care au definit „secolul industrial american”, au transformat un dolar în 1.225 dolari, începând cu anul 1900. Industria textilă și cea siderurgică s-au situat la același nivel, în timp ce industria alimentară a reușit să transforme un dolar în 384.027 dolari.
Profesorul Dimson a declarat că performanța companiilor producătoare de tutun și alcool nu a ținut doar de comercializarea de produse care provoacă dependență. Fenomenul a reflectat și refuzul unor investitori etici de a cumpăra acțiunile, punând presiune asupra prețurilor și asigurând venituri mai mari pentru cei mai puțin preocupați de morală.
„În mod bizar, aceasta ar fi dovada că investitorii moraliști din prima jumătate a secolului 20 și din a doua parte a acestuia au avut un efect asupra economiei”, a spus Dimson, potrivit Financial Times. Piețele bursiere s-au transformat începând cu anul 1900, când două treimi din piața americană, în funcție de valoare, erau canalizate în industria feroviară și jumătate în Marea Britanie. Industriile care erau cândva importante, precum textilele și telegrafia, au dispărut. Noile industrii, precum cea aeriană sau IT, au crescut semnificativ, alături de alte „acțiuni păcătoase”, precum cele ale cazinourilor. În ciuda unui secol întreg de dezaprobări medicale, sociale și legale, cu privire la existența lor, influența tutunului și alcoolului asupra economiei a rămas constantă.
http://c.brightcove.com/services/viewer/federated_f9?isVid=1&isUI=1